Kremlj: Krim – suverena teritorija Rusije

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju
Pogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krim je suverena teritorija Rusije na kojoj je Rusija, u okvirima međunarodnog prava i obaveza, spremna da preduzme sve što je potrebno radi osiguranja sopstvene bezbednosti  - ovim rečima je portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao Rezoluciju Generalne skupštine UN o problemu „militarizacije“ poluostrva.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je pre dva dana usvojila Rezoluciju koju je predložila Ukrajina na temu „problema militarizacije" Krima, kao i voda Azovskog i Crnog mora.

U tekstu dokumenta se govori o „ozbiljnoj zabrinutosti zbog progresivne militarizacije Krima od strane Rusije kao okupatorske sile“, kao i „o kontinuiranoj destabilizaciji situacije na Krimu zbog isporuke ruskih modernih sistema naoružanja na poluostrvo, uključujući avione i rakete sposobne da nose nuklearno oružje, naoružanje i municiju i slanje vojnog osoblja na teritoriju Ukrajine“.

Peskov je, komentarišući dokument, rekao da je u konkretnom slučaju prvorazredni zadatak i prioritet – osiguranje bezbednosti Rusije.

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala