Jerevan i Baku bi mogli početi pregovore o granici do kraja godine

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaUništeno jermensko vojno vozilo u predgrađu Džabraila
Uništeno jermensko vojno vozilo u predgrađu Džabraila - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jerevan očekuje pregovore o demarkaciji granice sa Azerbejdžanom već 2020. godine, izjavio je zamenik jermenskog premijera Tigran Avinjan.
„Pregovori (o demarkaciji jermensko-azerbejdžanske granice) uz posredovanje ruske strane verovatno će započeti već 2020. godine“, rekao je Avinian odgovarajući na pitanje poslanika u parlamentu.

Prema njegovim rečima, granica između Jermenije i Azerbejdžana nije zakonski fiksirana kao takva.

„Pokrenuli smo sve pravne dokumente i mape koji će poslužiti kao osnova za ove pregovore, a pregovori po ovom dnevnom redu odvijaće se narednih nedelja“, rekao je Avinjan i dodao da je u tim uslovima neprimereno govoriti o mogućim teritorijalnim ustupcima.

Oklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Karabahu - Sputnik Srbija
Putin: Autori sporazuma o Karabahu ─ Rusija, Jermenija i Azerbejdžan

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije saopštilo da su Jermenija i Azerbejdžan razjasnili tačke razmeštanja privremenih borbenih položaja u skladu sa trilateralnom izjavom o prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Ministarstvo je navelo da je razjašnjenje stavova povezano sa potrebom o demarkaciji dela granice sa Azerbejdžanom nakon što je određeni broj teritorija, koje su ranije bile deo nepriznatog Nagorno-Karabaha i koje se graniče sa Jermenijom, prebačen pod kontrolu Bakua.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala