Erdoganov savetnik: Kažnjavanje Turske zbog kupovine S-400 bilo bi kontraproduktivno

CC0 / Pixabay / Turska SAD - ilustracija
Turska SAD - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bilo bi veoma kontraproduktivno da SAD kazne Tursku zbog kupovine ruskih raketnih sistema S-400 – to ne bi donelo ništa dobro, rekao je savetnik i portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

„Više puta smo izjavljivali da želimo da kupimo (američke) sisteme 'Patriot', što je, nažalost, odbačeno, jer se nismo mogli dogovoriti o uslovima. Otprilike pre šest godina naš predsednik je rekao:'Mi smo NATO saveznici, strateški partneri, a vi i dalje odbijate da nam prodate sisteme 'Patriot'. Znači, moraćemo da tražimo alternativu'. Oni su mislili da on blefira. Kada je sve postalo ozbiljno, shvatili su da su napravili grešku. Mi još verujemo da možemo rešiti to pitanje“, rekao je Kalin u Vašingtonu.

On je istakao da to pitanje odavno nije tehničko, već je postalo političko zbog odluke Ankare da kupi ruske sisteme S-400.

„Kažnjavati Tursku zbog toga biće toliko kontraproduktivno da će trpeti tursko-američki odnosi. To neće doneti ništa dobro, naprotiv“, poručio je turski zvaničnik.

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale ugovor o isporuci ruskih raketnih sistema S-400. Turska je bila prva država članica NATO, koja je ove sisteme nabavila od Rusije. Odluka Ankare izazvala je negativnu reakciju SAD i Alijanse u celini.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala