Američki časopis o ledolomcima u SAD: U užasnom stanju u poređenju sa ruskim

CC BY 2.0 / Flicker / Coast Guard News / Američki ledolomac "Polarna zvezda" na Antarktiku
Američki ledolomac Polarna zvezda na Antarktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka ledolomačka flota nalazi se u užasnom stanju i njena budućnost ne uliva nadu u promene, napisao je publicista Brendon Vols u članku za američki časopis „Nešenal interest“.

Autor članka ističe da je američka Obalska straža naoružana sa dva broda. On ima u vidu ledolomac „Hili“, koji je bio prinuđen da obustavi planirano razmeštanje na Arktiku zbog požara na brodu sredinom avgusta, i ledolomac „Polarna zvezda“, pušten u rad 1970-tih godina.

„U poređenju sa ruskom flotom, koja broji 40 takvih brodova, Sjedinjene Američke Države značajno zaostaju u svojim mogućnostima“, izjavio je Vols.
Ledolomac na Arktiku - Sputnik Srbija
Spala knjiga na jedno slovo: Jedan od dva ledolomca se zapalio, šanse SAD na Arktiku sve manje

Publicista smatra da Sjedinjene Američke Države ne izlaze na kraj sa realizacijom plana zamene zastarelih brodova i širenja ledolomačke flote, između ostalog zbog problema sa finansiranjem.

„Plan predviđa pojavu samo tri teška i tri srednja broda, što će utrostručiti veličinu trenutne američke flote, ali je sve to svejedno i dalje bledo u poređenju sa ruskom flotom“, naglasio je on.

Vols takođe tvrdi da postoje i drugi problemi u vezi sa planom. On piše da će svi ledolomci biti na dizel-električni pogon, dok ruska flota koristi uglavnom nuklearne konstrukcije. Autora zbunjuje zadovoljavanje takvom opremom na brodovima razvijene ekonomske sile kao što su Sjedinjene Američke Države.

On je u članku za američki časopis došao do zaključka da trenutnoj američkoj strategiji na Arktiku nedostaju vizija i ambicija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala