Zašto dobrovoljcima ne treba reći da li su primili vakcinu ili placebo

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra drži ampulu sa vakcinom protiv kovida 19 "EpiVakKorona"
Medicinska sestra drži ampulu sa vakcinom protiv kovida 19 EpiVakKorona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dobrovoljci na kojima se ispituje vakcina protiv virusa korona „EpiVakKorona“ ne treba da znaju da li su primili vakcinu ili placebo da svojim ponašanjem ne bi uticali na rezultate istraživanja, navedeno je u uputstvu za dobrovoljce koji učestvuju u postregistracionim kliničkim ispitivanjima te vakcine.
„Da bi se procenila efikasnost vakcine, važno je da dobrovoljci ne mogu svojim ponašanjem da utiču na rezultate istraživanja. Nemanje informacija o preparatu koji vam je uveden čini istraživanje objektivnim i ne menja model vašeg ponašanja u zavisnosti od toga koji od preparata je dat – vakcina 'EpiVakKorona' ili placebo“, navedeno je u dokumentu u koji je Sputnjik imao uvid.

U uputstvu se navodi da će dobrovoljcima po okončanju istraživanja biti rečeno šta su primili – vakcinu ili placebo.

„Oni, koji su primili placebo, mogu po sopstvenom nahođenju da budu vakcinisani vakcinom 'EpiVakKorona' kada se ispitivanja završe“, precizirano je u dokumentu.

Specijalni sistemi za testiranje

Istovremeno, navedeno je da će u cilju procene formiranog imuniteta kod dobrovoljaca biti korišćeni sistemi za testiranje sa visokom osetljivošću, kako bi se pružila objektivna procena.

„Kako bi bio procenjen nivo imuniteta nastalog nakon primanja vakcine, koristiće se Eliza testovi. Oni moraju da budu vrlo osetljivi na otkrivanje antitela na određenim delovima proteina virusa korona“, saopšteno je u uputstvu.

Dodaje se da obični sistemi za testiranje kojima se određuju antitela ne mogu da daju objektivnu procenu, jer oni pokazuju sva antitela na Sars-CoV-2 koja su nastala u telu.

Ranije je Savezna služba za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) javila da se svi dobrovoljci, koji su vakcinisani u okviru postregistracionih ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“, osećaju dobro.

Podsetimo, u oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra.

Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je dozvolu 18. novembra centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine protiv virusa korona „EpiVakKorona“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala