Teksas tuži četiri države zbog kršenja Ustava tokom izbora

© Foto : freeimages.comAdvokati, sud, čekić
Advokati, sud, čekić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savezna američka država Teksas podnela je tužbu Vrhovnom sudu SAD u kojoj osporava izborne procedure u saveznim državama Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu sa obrazloženjem da su prekršile Ustav.

Teksas tvrdi da su ove države prekršile klauzulu o elektorima u Ustavu SAD jer su izmenile pravila i procedure glasanja putem suda, ali ne i kroz državno zakonodavstvo. Pored toga, Teksas tvrdi da su postojale razlike u pravilima i postupcima glasanja u različitim okruzima u državama, kojom je prekršena još jedna klauzula Ustava. Dodaje se da je, kao rezultat gore navedenog, bilo nepravilnosti u glasanju u ovim državama.

Država Teksas traži od američkog Vrhovnog suda da naredi državama da dozvole zakonodavnim telima da imenuju elektore.

U tužbi se navodi da su pojedini zvaničnici u optuženim državama predstavili pandemiju kao opravdanje za ignorisanje zakona u vezi sa glasanjem u odsustvu i poštom.

„Optužene države preplavile su svoje građane desetinama miliona prijava i glasačkih listića koji nisu primljeni i prebrojani u skladu sa zakonima. Bez obzira da li su to učinili u dobroj nameri ili ne, ovi protivustavni akti imali su isti efekat - učinili su izbore 2020. manje regularnim u optuženim državama. Te promene nisu u skladu sa relevantnim državnim zakonima i izvršili su ih nezakonodavni subjekti, bez saglasnosti državnih zakonodavaca. Činovi ovih zvaničnika su na taj način direktno kršili Ustav“, dodaje se.

Teksas u tužbi dostavljenoj Vrhovnom sudu pita: Da li su optužene države prekršile klauzulu o elektorima preduzimajući nezakonite mere za promenu izbornih pravila koja bi određivala imenovanje elektora?

Takođe, Teksas tvrdi da su nezakonite radnje optuženih država, osim što su narušile integritet glasanja sopstvenih građana, osporile i glasove građana u državi tužiocu i drugim državama koje su ostale verne Ustavu, prenose američki mediji.

Teksas se direktno obratio Vrhovnom sudu jer je on zadužen, prema članu3, za sporove između dve ili više država.

Predsednički izbori u SAD održani su 3. novembra, ali zvanični rezultati još nisu objavljeni jer je u nekoliko saveznih država pokrenut sudski postupak zbog, kako se iz štaba aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa tvrdi, izborne prevare.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala