Stranci nagrnuli na ruske univerzitete

CC0 / Unsplash / Zgrada Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov"
Zgrada Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Maturanti iz različitih zemalja upisuju ruske univerzitete da bi naučili programiranje. Privlači ih visok kvalitet obrazovanja i mogućnost pronalaska visoko plaćenih poslova u svojoj zemlji nakon završetka studija.

To je slučaj i sa diplomcima osnovnih studija za strane državljane na smeru „Softverski inženjering“ na Nacionalnom istraživačkom univerzitetu „MIET“. Nakon četiri godine studiranja, oni mogu da rade u polju korporativnih informacionih sistema, internet stvari, „big dejta i „blokčejn, da modeliraju složene sisteme i upravljaju softverskim projektima. 

Softverski inženjering je savremena naučna i tehnička oblast i novi pravac u obrazovanju za obuku profesionalnih programera svetske klase. Danas više od 50 stranaca studira u „MIET-u“ na ovom smeru. Oni stiču znanja iz oblasti informacione tehnologije i inženjerskih pristupa za razvoj, testiranje i rad softvera. 

„Mi obučavamo programere koji znaju klasične i savremene jezike i sredstva za razvoj. Naši studenti dobijaju obrazovanje na prilično visokom nivou da bi radili u prvom planu računarske tehnologije i nauke. Nakon završetka studija oni su vrlo konkurentni na međunarodnom tržištu rada. Prvi diplomci programa su već pronašli posao, a neki od njih su odlučili da prodube svoje znanje i upisali su magistraturu na našem univerzitetu“, rekao je za RIA Novosti zamenik direktora za rad sa mladima u Institut za sistemski i softverski inženjering i informacione tehnologije (SPINTeh) na „MIET“ Valentin Slosar. 

Prema njegovim rečima, program upisuju maturanti iz Kameruna, Gane, Nigerije, Mongolije, Vijetnama, Srbije, Tadžikistana, Uzbekistana i drugih zemalja. 

„U prvoj godini studenti iz dalekih zemalja bave se detaljnim učenjem ruskog jezika, a od druge godine se pridružuju redovnim grupama i uče na opštim osnovama. Nažalost, sada zbog epidemiološke situacije, stranci uče na daljinu, ali mi se snalazimo i u ovome“, istakao je Valentin Slosar. 

Danas, kada je digitalizacija postala globalni trend, softverski inženjering je postao kritično važna specijalnost, a potražnja a kadrovima u ovoj oblasti neprestano raste, istakao je viši predavač na Katedri za sistemsko programiranje Matematičko-mahaničkog fakulteta na Državnom univerzitet u Sankt Peterburgu, Stanislav Sartasov. 

„Sada kada su zbog pandemije mnoge usluge postale skroz digitalne, visokokvalifikovani programeri sa diplomama sa ruskih univerziteta posao pronalaze brže nego ikada, a IT kompanije zapošljavaju talentovane studente već nakon druge godine studiranja. Međutim, strani kandidati moraju da hvate da je učenje programiranja teško i bolje je unapred trezveno proceniti nivo školske obuke iz računarstva. Univerzitetski program nije namenjen za učenje softverskog inženjeringa od nule. Mi možemo mnogo toga da pružimo studentima, ali se nadamo da će i oni biti motivisani i pripremljeni za teške studije“, rekao je ekspert. 

Studenti koji završe ovaj program, po mišljenju njegovog rukovodioca, direktorke Instituta SPINTeh, profesorke Larise Gagarine, moći će samostalno da razvijaju računarske igre, veb-portale, operativne sisteme, sredstva za testiranje i otklanjanje grešaka i još mnogo toga. Naučiće šta je integracija sistema i stvaranje korporativnih informacionih sistema. 

Takođe, mladi stručnjaci će biti u mogućnosti da rade na razvojima na polju interneta, „big dejta“ i „blokčejna“, da modeliraju složene sisteme, upravljaju računarskim mrežama i bave se sajber-bezbednošću. Pored toga, biće naučeni da upravljaju softverskim projektima, da vode timove programera u kompanijama različitih nivoa i u bilo kojoj industriji. 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala