Srce Kutuzova bije u grudima svakog odvažnog vojnika – sećanje na slavnog ruskog vojskovođu

© Sputnik / Lev Ivanov / Uđi u bazu fotografijaReprodukcija minijature "Mihail Kutuzov" umetnika Nikite Vakurova
Reprodukcija minijature Mihail Kutuzov umetnika Nikite Vakurova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni muzej gradske skulpture u Sankt Peterburgu otvorio je izložbu „Srce Kutuzova“, posvećenu 275. godišnjici rođenja ruskog vojskovođe i 75. godišnjici Pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

U osnovi izložbe je bajka-parabola savremenog dečjeg pisca Borisa Sergunenkova, predstavljena na platformi Narvske trijumfalne kapije – spomenika u čast pobede Rusije u ratu protiv Napoleonove armije.

„Korišćenje bajke za osmišljavanje izložbe je svojevrstan eksperiment, a pošto bajka govori o tome kako u vreme Velikog otadžbinskog rata srce Kutuzova bije u grudima svakog odvažnog vojnika, na osnovu te spone napravili smo izložbu. Ona sadrži istorijski segment koji govori o Kutuzovu, o osnovnim putanjama njegovog života i vojničkog puta, a postoji i emotivni segment, koji predstavlja jezgro izložbe. To je bajka koju pripoveda Ilja Mihajlov Sobolevski, režiser, muzičar i televizijski voditelj“, navela je načelnica Odeljenja „Narvska trijumfalna kapija" Državnog muzeja gradske skulpture Natalija Jablonska.

Istorijski segment izložbe čine prikazi iz muzejskih fondova – fotografije, gravire i akvareli savremenih umetnika. „To je priča o tome kako lik Kutuzova počinju aktivno da koriste pisci, pesnici, slikari, bukvalno odmah posle njegove smrti. Počinjemo od gravire koja prikazuje Puškina pred grobom Kutuzova u Kazanjskoj sabornoj crkvi, a završavamo time kako sada naš muzej čuva sećanje brinući o spomenicima i drugim objektima povezanim s Kutuzovom“, navela je Jablonska.

Kao posebno zanimljiv eksponat ona je izdvojila model spomenika vojskovođi, koji se nalazi ispred Kazanske saborne crkve u centru Sankt Peterburga.

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Mihailu Kutuzovu ispred Kazanske saborne crkve u Sankt Peterburgu
Srce Kutuzova bije u grudima svakog odvažnog vojnika – sećanje na slavnog ruskog vojskovođu - Sputnik Srbija
Spomenik Mihailu Kutuzovu ispred Kazanske saborne crkve u Sankt Peterburgu

„To je mogućnost da se vojskovođi pogleda u oči, izbliza. Zahvaljujući modelu možemo da vidimo sve detalje koji se ne vide uvek odozdo, kada se gleda spomenik“, rekla je Jablonska.

Izložbu prate audio-spektakl i ilustracije bajke. Na postavci je predstavljeno stvaralaštvo majstora ilustracije, kao što su Georgij, Aleskandar i Valerij Traugot, Oleg Dergačov, Valerij Cikota.

Deo eksponata za izložbu obezbedili su Centralni arhiv filmskih i foto-dokumenata Sankt Peterburga, Državni istorijsko-memorijalni muzej „Smoljni“, Državni muzej istorije Sankt Peterburga, Državni muzej lepih umetnosti „A. S. Puškin“, Muzej panorama „Borodinska bitka“, medijateka Muzeja VDNH i drugi. Izložba će biti otvorena do septembra 2021. godine.

Narvska trijumfalna kapija podignuta je 1834. godine, prema nacrtu Vasilija Stasova, na mestu prvobitnog drvenog svoda koji je podigao arhitekta Đakomo Kvarengi povodom svečanog dočeka pobedničke ruske garde po povratku iz Pariza 1811. godine. Za posao ukrašavanja bili su angažovani najbolji skulptori Akademije umetnosti, među kojima su bili Vasilij Demut-Malinovski, Petar Klod i drugi.

© Sputnik / B.Manušin / Uđi u bazu fotografijaNarvska trijumfalna kapija u Sankt Peterburgu
Srce Kutuzova bije u grudima svakog odvažnog vojnika – sećanje na slavnog ruskog vojskovođu - Sputnik Srbija
Narvska trijumfalna kapija u Sankt Peterburgu

Narvska trijumfalna kapija je 1939. godine postala deo kolekcije Državnog muzeja gradske skulpture, a 1980. godine unutar spomenika je postavljena izložba posvećena Otadžbinskom ratu 1812. godine i istoriji zdanja.

Ove godine se navršava 275 godina od rođenja Mihaila Kutuzova, istaknutog ruskog vojskovođe, državnog činovnika, diplomate, glavnog komandanta ruske armije tokom Otadžbinskog rata 1812. godine. Kutuzov je bio učenik i saborac Aleksandra Suvorova. Dva puta je bio ozbiljno ranjen, a austrijski diplomata Karl Jozef Linj koji je bio u ruskoj armiji je napisao: „Nameće se misao da proviđenje čuva ovog čoveka za nešto neobično, jer je uspeo da preboli dve rane, od kojih je svaka smrtna“.

Posle smrti Kutuzova vojnici su kovčeg s njegovim telom na rukama nosili od Narvske trijumfalne kapije do grobnice u Kazanske saborne crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala