Pakistan: Ruska vakcina na užoj listi prioriteta

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona Institua "Gamaleja"
Vakcina protiv virusa korona Institua Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pakistan vodi pregovore sa Rusijom i Kinom o kupovini vakcina protiv virusa korona, izjavio je specijalni pomoćnik premijer za pitanja zdravstva Fejsal Sultan.
„Pregovaramo sa Rusijom, Kinom i nekim drugim zemljama o kupovini vakcine protiv kovida 19 nakon sužanjava našeg spiska prioriteta“, rekao je on.

Prema rečima Sultana, Pakistan će dobiti vakcinu u periodu između januara i marta sledeće godine, a prvi će biti vakcinisani zdravsteni radnici i stariji ljudi.

„Još uvek ništa nije definitivno, međutim mogu da kažem da moramo da se oslonimo na više izvora. Kupićemo vakcinu tek nakon što se dokaže njena efikasnost i bezbednost“, izjavio je on, a prenosi „Ekspres tribun“.

Ranije je Islamabad izdvojio 150 miliona dolara kao deo iznosa za kupovinu vakcine.

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova - Sputnik Srbija
Ruska vlada: Vakcina „Sputnjik Ve“ i „EpiVakKorona“ visoko efikasne i sigurne

Prema navođenju televizije „ARI njuz“ koja se poziva na sopstveni izvor, prethodno je ambasada Rusije u Islamabadu predala pakistanskom Ministarstvu inostranih poslova pismo sa predlogom za prodaju ruske vakcine „Sputnjik Ve“ i podacima o kliničkim ispitivanjima i ispitivanjima vakcine. Sa svoje strane, Ministarstvo je saopštilo o tom predlpogu Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Prema poslednjim podacima pakistanskog Ministarstva zdravlja, u zemlji je zabeleženo preko 420 hiljada slučajeva obolelih od korone, ozdravilo je više od 356 hiljada ljudi, a 8.300 osoba je preminulo.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala