Rusija spremna za proizvodnju vakcine u Alžiru

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 Naučnog centra "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida 19 Naučnog centra Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna za proizvodnju vakcine protiv virusa korona u Alžiru i razmatra tu mogućnost sa lokalnim vlastima, izjavio je ambasador Rusije u Alžiru Igor Beljajev.
„Razgovarali smo o mogućnosti proizvodnje tokom naših sastanaka sa ministrima zdravlja i farmaceutske industrije Alžira. Rusija je spremna na saradnju sa Alžirom radi proizvodnje na lokalnom nivou. Imam u vidu Ruski fond za direktne investicije koji se bavi distribucijom vakcine van zemlje“, istakao je Beljajev.

Prema njegovim rečima, Ruski fond predlaže Alžiru različite oblike saradnje, među njima je neposredna nabavka, predaja tehnologija, zajednička proizvodnja i učešće u trećoj fazi ispitivanja.

„To su oblici saradnje koje smo predložili alžirskoj strani“, dodao je.

Saradnja Moskve i Alžira u sferi odbrane

Istivremeno, ambasador Rusije se osvrnuo i na saradnju dveju zemalja i oblasti odbrane, rekavši da ona postoji i da se razvija. Međutim, nije komentarisao navođenja da je Alžir dobio od Rusije partiju ruskih lovaca MiG-29.

„Sporazumi o prodaji oružja u bilo kojoj zemlji odnose se na odbrambenu sferu, stoga postoji pravilo prema kojem se ne sme govoriti o tome, bez obzira na to da u pitanju potvrda ili negiranje. Mogu da kažem da se vojno-tehnička saradnja između Rusije i Alžira kontinuirano razvija i da je to u interesima naša dva naroda“, rekao je on.

Prema mišljenju ambasadora, neke važne arapske zemlje su bile uništene usled revolucije „Arapskog proleća“, a to se dogodilo zbog slabosti tih zemalja u pogledu odbrane.

„To se, naravno, ne odnosi na Alžir zbog visokih sposobnosti alžirske vojske, priznatih u celom svetu“, dodao je diplomata.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala