Proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ u Ukrajini: Rusija iznela detalje saradnje

© REUTERS / TATYANA MAKEYEVASputnjik Ve vakcina
Sputnjik Ve vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije razjasnio je detalje saradnje sa Ukrajinom u vezi sa mogućom proizvodnjom ruske vakcine protiv korone „Sputnjik Ve“ u toj zemlji, istakavši da su u postrojenjima farmaceutske kompanije „Biolek“ u Harkovu proizvedene prve probne doze vakcine.
„'Biolek' poseduje neophodne tehnološke mogućnosti za proizvodnju vakcine zasnovane na adenovirusu čoveka. U pogonima preduzeća proizvedeni su prvi probni uzorci vakcine, a tehnološki postupak je identičan proizvodnji vakcine 'Sputnjik Ve'. Spremnost preduzeća za proizvodnju gotovog oblika vakcine potvrđuje se i u priloženom snimku tehnološkog procesa“, saopštio je ruski fond.

Kako se navodi, ruska strana nije uvozila sirovine za vakcinu u Ukrajinu, za šta je potrebno odgovarajuće odobrenje ukrajinskog regulatora.

„Zahtev za dobijanje odobrenja će biti podnet u bliskoj budućnosti. Ruski fond za direktne investicije i institut 'Gamaleja' spremni su da organizuju proizvodnju vakcine 'Sputnjik Ve' što je pre moguće, nakon dobijanja neophodnih dozvola od regulatornih organa Ukrajine “, ističe ruske strana.

Ruski fond naglašava da, polazeći od navedenih činjenica, zvanično saopštenje ruske strane i objašnjenje kompanije „Biolek“ nisu u suprotnosti.

Takođe se navodi da su ruski Fond i centar „Gamaleja“ spremni da potpišu sporazum o prenosu tehnologije i da isporuče sirovine za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ u Ukrajini.

Ranije je direktor Fonda Kiril Dmitrijev imao sastanak sa poslanikom Vrhovne rade Ukrajine Viktorom Medvedčukom tokom kojeg je razgovarao o „pokazateljima efikasnosti, tehnološkoj platformi i drugim karakteristikama vakcine“, a takođe su razmatrani i „detalji moguće proizvodnje u Ukrajini, što će značajno smanjiti logističke troškove“. Medvedčuk je istakao da Ukrajina ima kapacitete za proizvodnju ruske vakcine na svojoj teritoriji, dok je Dmitrijev saopštio da je proizvodnju gotovog oblika vakcine u Ukrajini već organizovala jedna od vodećih farmaceutskih kompanija – „Biolek“, što je izazvalo nedoumice.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala