Pištolje zamenili belim mantilima: Kako su se kriminalci infiltrirali u italijansko zdravstvo

© Foto : PixabayLekar
Lekar - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ozlolašena kriminalna grupa iz Kalabrije Ndrangeta se infiltrirala u zdravstveni sistem i debelo zarađuje, prenose mediji.

U Italiji je već odavno poznato da se organizovani kriminal zanima i za unosne poslove u zdravstvenom sektoru, a ovog meseca pokrenute su brojne akcije pretresa lokacija. 

Na spisku, koji je sastavio „lovac“ na organizovani kriminal Nikola Grateri, su apoteke, privatne ordinacije i kancelarije lokalnih političara.

U ovom slučaju je točak istrage pokrenuo jedan od vodećih političara iz regiona. On je u kućnom pritvoru, a optužen je da je Ndrangeti nabavio dozvolu za trgovanje lekovima i stvaranje mreže apoteka pre svega u Kalabriji. Tu se prao i novac, a postoji osnovana sumnja kako su mu kriminalci obezbedili dovoljno glasova za izbor u regionalni parlament - prilično uobičajeno u tom delu Italije gde kriminalcima nije teško da uvere siromašne, kome da daju svoj glas, prenosi navode Dojče velea hrvatski Jutarnji list.

Ndrangeta već odavno nije samo u poslu s narkoticima, nego se sve više interesuje za zdravstvo. „To je područje gde je došlo do koncentracije različitih interesa“, kaže Grateri.

Objašnjenje je sledeće - gde država zakaže, građani traže alternativu. Zato je i kriminalcima u interesu da država ne uspe u svojoj pomoći.

Sistem u kom ništa ne funkcioniše je tačno ono mesto gde mafijaši sve potkopavaju i pobeđuju jer nude likvidnost, nadzor i organizaciju“, kaže italijanski publicista više knjiga o organiziranom kriminalu, Roberto Saviano.

A na jugu Italije je zdravstvo već dugo u kritičnom stanju. Pod izgovorom reformi, štedelo se na mnogo stvari do smrti, dodaje on. U Kalabriji je ionako običaj ugovarati poslove usmeno, a kao i u mnogim drugim delovima juga Italije je u proteklim godinama zatvoreno mnogo manjih bolnica i ambulanti. Sve je eskaliralo sa pojavom virusa korona.

„Pandemije ne stvaraju krize, pandemije radikalizuju krize koje već postoje“, sažima Saviano.

Organizovani kriminal u sistem zdravstvene zaštite prodirao je i prodire sistematski i dugoročno. Iz tog sektora se čuje kako velik broj dece iz porodica poznatih kriminalaca studira medicinu ili farmaciju, a i te krimi porodice su spremne na gotovo sve kako bi njihov „mali“ dobio diplomu.

Cilj je da se potom popne u strukture uprave bolnica.

Grateri ipak upozorava da to ne mora biti pravilo - imati takvog ili onakvog oca ne znači i biti kriminalac.

U tom sektoru otkriven je i čitav niz pronevera i „poslića“ u distribuciji lekova, prevozu bolesnika, čak i kod izbora pogrebnika. U takvom biznisu ni upotreba sile nije strana.

Zvanični Rim odavno je na jug Italije poslao komesara da ispita šta se tamo dešava, zašto se građani žale na zdravstveni sistem iako on dobija isto kao i sever zemlje. Zasad, to nije urodilo plodom, komesar je otpušten, a novog još nisu postavili.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala