Neprevaziđeni MiG: 81 godina postojanja legendarne avio-korporacije /video/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAvion MiG-29 grupe „Striži“
Avion MiG-29 grupe „Striži“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vazduhoplovna korporacija MiG, jedan od vodećih proizvođača borbene avio-tehnike u svetu, obeležava 81. godišnjicu postojanja.

Kada je 1938. godine na nebu iznad Španije nemački bombarder „Meseršmit“ s lakoćom porazio sovjetske lake jedrilice, postalo je jasno da sovjetska avijacija ozbiljno zaostaje  i da je potrebna nova tehnika, prenosi televizija „Zvezda“. Tako je nastao projektni biro koji je predvodio uspešni tandem – Artjom Mikojan i Mihail Gurjevič. Oni su za rekordnih 132 dana predstavili rukovodstvu zemlje prvi avion.

Za 81 godinu postojanja korporacije MiG proizvedeno je više od 4.500 hiljade aviona, oboreno je 110 Ginisovih rekorda od kojih polovina nije nadmašena.

„Migovi“ se danas nalaze u sastavu naoružanja nekoliko desetina zemalja. Među njima su poznati lovci Mig-21, MiG-23, MiG-25, kao i različite modifikacije MiG-29 i Mig-31.

Najnoviji laki lovački avion generacije 4++ MiG-35 je najbolji u svojoj klasi. Moćniji je od svog prethodnika MiG-29, a može da ponese tri puta više naoružanja – do šest tona. Zbog poboljšane sposobnosti manevrisanja ne prevazilazi samo američki F-16, nego i teški bombarder F-35. Ova ruska letelica može istovremeno voditi borbu sa deset protivnika i na zemlji i na nebu.

„Naše avione kupuje preko 50 zemalja i svi su zadovoljni našom tehnikom. Jednostavna je za korišćenje, pouzdana“, kaže zamenik generalnog direktora „MiG“ Sergej Šaljnev.

Za pobedu u vazduhu zaslužan je rad na zemlji. U specijalnim hangarima konstruktori proveravaju čvrstinu delova i pogonskog sistema aviona. Izlažu letelicu povećanom opterećenju i pritisku.

Legendarni MiG-29 je, zahvaljujući modernizaciji, postao funkcionalniji, smanjila se ukupna težina letelice, ali se povećala masa korisnog tereta. MiG-29 je klasika ruske vojne avijacije, letelica koja je i danas aktuelna. Nakon modernizacije je dobio novu elektronsku opremu u kabini i naoružanje.

„Izvanredan avion... Pilot se oseća kao gospodar neba“, kaže pilot grupe „Striži“ Filip Matvejev.

Projektni biro Mikojan-Gurjevič (MiG) je brend poznat u celom svetu. Preko 80 godina ide u korak sa vremenom, a ponekad i ispred vremena, i ne namerava da se zaustavi u razvoju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala