Nemački ambasador „ohladio“ Prištinu

© Foto : pixabayNemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački ambasador na Kosovu i Metohiji, Jorn Rode, pesimista je da će se liberalizacija viznog režima za tzv. Kosovo dogoditi ove godine, prenosi Kljan Kosova.

Nemački diplomata u Prištini kaže da postoje države članice Evropske unije koje nisu uverene da treba ukinuti vizni režim.

"Uvek smo govorili kosovskoj vladi da je važno da sednemo sa tim zemljama i ubedimo ih. Kosovo mora da radi u tom pravcu. Evropsku uniju čini 27 država članica i sve odluke moraju biti jednoglasne. Radimo na tome da se ovo dogodi, ali ne verujem da će se to desiti pre Božića“, rekao je Rode u intervjuu za Kljan Kosova, a preneo Kosovo onlajn.

Kako su prethodno prištinski mediji izveštavali, Francuska i Holandija ne žele da odobre liberalizaciju viza.

Premijer Holandije Mark Rute napisao je i pismo Evropskom parlamentu u kojem je naveo da za zemlja želi konkretne rezultate od Prištine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Rode ističe da Nemačka čvrsto podržava specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine slovačkog diplomatu Miroslava Lajačaka.

"Situacija nikada nije bila oslobođena tenzija. Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika Unije za dijalog, kako bi strane mogle ponovo da razgovaraju. Dobro je što se, uprkos svim političkim zbivanjima na Kosovu, dijalog nastavlja“, rekao je Rode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala