Lazanski: Nastavljamo zajedničke vojne vežbe sa Rusijom /foto/

Pratite nasTelegramOdyssey
„Nastavićemo zajedničke vežbe kada istekne moratorij“, rekao je za Sputnjik ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, nakon sastanka sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom, aludirajući na septembarsku odluku Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima zbog pritiska EU.

General Fomin i ambasador Lazanski su na sastanku u Moskvi razmotrili sva aktuelna pitanja bilateralne vojne saradnje.

„Sastanak je bio posvećen razmatranju daljih koraka o vojno-tehničkoj saradnji između Ruske Federacije i Republike Srbije“, rekao je ambasador.

Ruski oficir na školovanju u Beogradu

Od 2021. godine na Komandno-štabnoj akademiji u Beogradu po prvi put će se školovati jedan ruski oficir, dodao je Lazanski.

Tenk vojne reprezentacije Srbije na tenkovskom biatlonu u Rusiji - Sputnik Srbija
Kremlj ne povezuje zamrzavanje učešća Srbije u vojnim vežbama sa pritiskom Zapada
Zajedničke vojne vežbe, obuka i školovanje pilota, ruske donacije Srbiji i kupovina ruskog naoružanja — bile su samo neke od tema razgovora.

Ambasador se zahvalio na pomoći koju je Rusija pružala Srbiji u suzbijanju pandemije virusa korona, kao i na donaciji šest „migova 29“, 30 tenkova T72MS i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-2.

Istovremeno, Lazanski je u razgovoru sa Sputnjik podsetio da je Srbija od Rusije kupila sisteme za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“, sedam helikoptera — i to četiri Mi-35 i tri Mi-17, a takođe i, kako je naveo, veći broj raketa za „migove 29“.

„Saradnja se nastavlja i dalje“, podvukao je ambasador.

On je rekao da su na sastanku naglašeni odlični odnosi između ministarstava odbrane dve zemlje.

© Foto : Ministarstvo odbrane Rusije/timofeev vladislavOd 2021. godine na Komandno-štabnoj akademiji u Beogradu prvi put će se školovati jedan ruski oficir.
Lazanski: Nastavljamo zajedničke vojne vežbe sa Rusijom /foto/ - Sputnik Srbija
Od 2021. godine na Komandno-štabnoj akademiji u Beogradu prvi put će se školovati jedan ruski oficir.

„Nastavićemo i zajedničke vežbe kada istekne ovaj moratorij“, naveo je Lazanski, aludirajući na septembarsku odluku Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima zbog pritiska EU.

 U Rusiji se školuje pet srpskih pilota

Ambasador je naveo da se trenutno u Rusiji besplatno školuje pet srpskih pilota za „migove 29“, ali da će taj broj biti povećan.

Tenk T-72MS - Sputnik Srbija
Prikaz ruskih tenkova u kasarni u Nišu /foto/

„Od iduće godine se predviđa školovanje 12 pilota za helikoptere Mi-35 i još dva pilota za transportni avion An-26. Tražili smo od ruske strane da nam izađu u susret i da se poveća broj pilota. To je sve besplatno, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je odobrio, a to su velike pare — školovanje, trenažni letovi na avionima, pa obuka na trenažerima... Tako da će nam ruska strana izaći u susret po tim pitanjima“, rekao je ambasador.

Lazanski je potvrdio i ranija pisanja Sputnjika da će Srbija sledeće godine biti domaćin Međunarodnih vojnih igara i to, kako je otkrio, u disciplini „Čuvar reda“ u kojoj se takmiči vojna policija.

Međunarodne vojne igre spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska takmičenja na svetu, a prvi put su organizovane 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

© Foto : Ministarstvo odbrane Rusije/timofeev vladislavAmbasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom.
Lazanski: Nastavljamo zajedničke vojne vežbe sa Rusijom /foto/ - Sputnik Srbija
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom.

Prve godine su održane u Rusiji, a nakon toga, na predlog Šojgua, i druge zemlje su počele da se priključuju i organizuju deo takmičenja na svojoj teritoriji. Ipak, najveći deo takmičenja se održava u Rusiji i to na kopnu, u vazduhu i na vodi.

Takmičenje se odvija u oko 30 vojnih disciplina, a uključeni su svi rodovi vojske.

Pripadnici Vojske Srbije na Vojnim igrama učestvuju svake godine od osnivanja. Ove godine su se takmičili u tri discipline: „Tenkovski biatlon“, „Snajperska granica“ i „Vojni reli“.

Na ovom takmičenju vojnici iz različitih zemalja takmiče se u veštini, rukovanju tehnikom, stepenu obuke i discipline, proveravaju svoju spremnost...

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala