Istekao ultimatum Pašinjanu: U Jermeniji akcije građanske neposlušnosti i privođenja /video/

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMiting opozicije u Jerevanu
Miting opozicije u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opozicija Jermenije saopštila je da počinje akcija građanske neposlušnosti, jer je istekao rok za podnošenje ostavke koji su demonstranti dali jermenskom premijeru Nikolu Pašinjanu. Dopisnik Sputnjika prenosi da su snage bezbednosti počele da privode demonstrante.

Demonstranti su prethodno dali ultimatum premijeru, zahtevajući da ode sa vlasti do 12 sati 8. decembra. Ukoliko to ne učini, opozicionari su obećali da će započeti akcije građanske neposlušnosti širom Jermenije.

„Dragi sugrađani, kao što vidite, sada je 12.08, a Pašinjan nije podneo ostavku. Počevši od ove sekunde do pet sati (odnosno 14 časova po srednjeevropskom vremenu), slobodno možete da organizujete akcije mirne građanske neposlušnosti“, izjavio je predstavnik opozicione stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan, obraćajući se pristalicama u direktnom prenosu na svojoj Fejsbuk stranici.  

On je pozvao pripadnike policije da ne izvršavaju „nezakonita naređenja Pašinjana“ i da obezbede prava građana na mirne akcije, a sunarodnike da deluju u okviru zakona i da ne podležu provokacijama.

„Nikol, svejedno ćeš otići. Učini to mirno, barem se sada pobrini za naš narod, državnost i državu, ne podrivaj unutrašnji život naše zemlje. Tvoj odlazak je od vitalnog značaja za naš narod i državu“, rekao je Sagateljan.

Prema rečima dopisnika Sputnjika, pristalica opozicije već održavaju miting u centru Jerevanu i blokiraju ulice, a počela su i privođenja.

Neredi i protesti opozicije u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona.

U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala