Hrvatska: Oluja oduvala naftnu platformu

© AFP 2023 / Barbara LabordeNaftna platforma
Naftna platforma - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey

Olujni vetar i talasi na severnom Jadranu oštetili su „Ininu“ nenastanjenu gasnu platformu „Ivana D“.

Platforma je prestala da šalje signal i ne vidi se s obližnje platforme „Ivana A“, saopštila je „Ina“.

„Ina“ je navela da je usled jakog vetra i velikih talasa na severnom Jadranu tokom vikenda, u poslepodnevnim satima u subotu 5. decembra došlo do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sistema, a potom i vizuelnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom „Ivana D“.

Reč je o, kako se navodi, monopodskom (na jednom stubu) satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni gas, prenosi „Indeks“. Iz kompanije je saopšteno da se prethodno automatski aktivirao sistem za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila gasne bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je pritisak u gasovodu ostao stabilan.

Događaj, kako kažu, nije imao štetnog uticaja na okolinu. Dodaju da su, u skladu sa propisima i zakonskim obavezama, o događaju pravovremeno obavestili sve nadležne organe. U „Ini“ navode da će se zbog izrazito lošeg vremena, tokom sledećih dana proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima pratiti s većom pažnjom i da će preduzeti dodatne mere po potrebi.

Sigurnost snabdevanja, kako kažu u toj kompaniji, nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu. Dodatne informacije o stanju „Ivane D“ prikupiće se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta.

Hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je tokom vikenda dobijeno obaveštenje „Ine“ o prekidu daljinskog nadzora i kontakta s gasnom platformom „Ivana D“ u severnom Jadranu, navodeći i da je pilot Obalske straže potvrdio da taj objekt nije vidljiv na poziciji. Posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima „Ivana A“ i „Anamaria A“ nisu ugrožene, kažu u ministarstvu, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala