Čović: Srbija ima dokumenta o zločinima u „žutoj kući“

© AFP 2022 / ARMEND NIMANIOVK
OVK - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Pravda je spora ali dostižna, pa i za „žutu kuću“. Iako su neki dokazi o zločinima trgovine organima uništeni u Haškom tribunalu, originali mnogih dokumenata koji govore o tome još postoje u institucijama Srbije, kaže Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM.

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, podseća Čović, pokušala je da istraži te tvrdnje a na to se naslanja i izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija.

Čović ističe da je više puta lično razgovarao s Karlom del Ponte i da joj je Srbija predala široku dokumentaciju o počinjenim zločinima, kao i koordinate gde su vršeni.

Dokumenta o „žutoj kući“ ima i Kfor

On precizira da su dokumenta koja su predata Haškom tribunalu bile kopije koje su na zahtev Del Ponteove poređene s originalima koji su bili na uvid.

„Originalna dokumentacija i dalje postoji a bilo bi dobro da misije Kfora koje su došle u junu 1999. takođe izvade svoju dokumentaciju“, kaže Čović.

Originali pojedinih dokumenata se, prema njegovim rečima, nalaze i u srpskim institucijama, a jedan deo kopija tih dokumenata sada je dostavljen specijalizovanom veću u Hagu koje sudi za zločine OVK četvorki iz Prištine.

 Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači - Sputnik Srbija
U Tačijevoj optužnici ne spominje se „Žuta kuća“ i trgovina organima
„Dokumentacija je dostavljana Hagu i 2001, 2002. godine, a u oktobru 2003. Dostavljeno je preko 50.000 raznih dokumenata. Međutim, međunarodna zajednica se oglušila o sve to. Del Ponteova je htela da napravi istragu i na prostoru Albanije i KiM ali joj je to zabranjeno. Mislim da je ona sama priznala da je tu zabranu dobila od NATO. Očekujem ipak da ćemo doći do pravde, potrebno je da budemo strpljivi i uporni“, veruje Čović.

Podsetimo, u Hagu je uništen deo materijalnih dokaza o „žutoj kući“, a kako je Del Ponteova izjavila u jednom intervjuu još 2012, NATO i Unmik su sprečili istragu o vađenju organa kosovskih Srba.

„NATO i Unmik nisu nam dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari...“, navela je Del Ponteova. Ona je priznala da je uništenje dokaza bilo velika greška, ali je ustvrdila da je to učinjeno bez konsultacija s njom.

Naslednik Del Ponteove tužilac Serž Bramerc tvrdio je, međutim, da su bitni dokazi o vađenju organa kosovskih Srba u „žutoj kući“ uništeni u vreme Del Ponteove i uz odobrenje njenog tužilaštva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala