Brod za polaganje gasovodnih cevi udaljava se od mesta izgradnje „Severnog toka 2“

© Foto : Gazprom fleetAkademik Čerski
Akademik Čerski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brod za polaganje cevi „Akademik Čerski“ udaljio se od predviđene tačke nastavka izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ i okrenuo se ka severoistoku, saopštio je portal za praćenje brodova „Marin Trefik“.

Odredište broda je, prema podacima portala, Kalinjingrad.

Od 5. decembra „Akademik Čerski“ je stajao na tački koja se nalazi pored nedovršenog dela projekta ─ ispod danskog ostrva Bornholm u blizini voda Poljske.

Međutim, uveče oko 11 časova po moskovskom vremenu (devet po srednjeevropskom), brod se okrenuo prema severoistoku.

Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Uprkos sankcijama SAD: Nemačka objavila koji brod šalje da dovrši izgradnju „Severnog toka 2“

„Akademik Čerski“, koji je važio kao mogući brod za završetak gasovoda „Severni tok 2“, približio se ujutro 5. decembra predviđenom mestu za nastavak gradnje.

Ranije je Federalno odeljenje za plovidbu i hidrografiju Nemačke saopštilo da bi radovi na izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ mogli da budu nastavljeni od 5. do 31. decembra. Istovremeno, predviđanje je bilo da će ih obaviti brod za polaganje cevi „Akademik Čerski“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i SAD koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala