Američki mediji: Rusija preti da potisne SAD sa još jednog globalnog tržišta

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na Kremlju
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da postane glavni izvoznik helijuma i u budućnosti može potisnuti sa tog tržišta Sjedinjene Američke Države i Katar, piše „Njujork tajms“.

Autor na početku konstatuje da bi se ruski helijum „uskoro mogao koristiti širom sveta“.

„Uskoro će biti završena gradnja velikog preduzeća u Sibiru, a prema rečima pojedinih analitičara, to bi moglo da poremeti globalno tržište tog gasa koji igra sve važniju ulogu u sferama kao što su medicina, istraživanje svemira i nacionalna bezbednost“, navodi list.

Autor podseća da SAD i Katar čine većinu ukupne proizvodnje helijuma u svetu.

„Međutim, Rusija koja već sama obezbeđuje svoje potrebe za helijumom, planira da od sledeće godine postane glavi izvoznik“, piše portal.

U članku se navodi da je „helijum ograničen resurs“.

„Obično se dobija kao nusproizvod prilikom proizvodnje prirodnog gasa, njegove rezerve se polako smanjuju, jer je helijum u slobodnom stanju suviše lagan da bi ga držala gravitacija, on leti u svemir. Analitičari smatraju da će potražnja za njim vremenom rasti“, navodi se u tekstu.

Američki list piše da u Sibiru postoje „neke od najvećih neiskorišćenih rezervi prirodnog gasa sa visokim sadržajem helijuma u svetu, a Rusija se priprema za značajan porast proizvodnje sledeće godine kada započne sa radom kompleks preduzeća pod rukovodstvom 'Gasproma'“.

Takođe se navodi da „Rusija sredinom planira da proizvodi 25-30 odsto ukupne količine helijuma u svetu, nakon što dostigne pun kapacitet proizvodnje sredinom ove decenije“.

„Kako analitičari smatraju, to će uspeti da postigne bez mnogo napora, s obzirom na ogromne rezerve“, navodi „Njujork tajms“.

Prema proceni autora članka, Rusija će, verovatno, biti u mogućnosti da utiče na cenu helijuma u svetu.

„Geopolitički rizici u vezi sa isporukama helijuma i njihovim potencijalnim prekidima će se povećati“, rekao je strunjak analitičke agencije „IHS Markit“ Majkl Dal.

Prema mišljenju analitičara, „potražnja za helijumom će biti veoma visoka“, zaključuje list.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala