Vrhunac licemerja: Amerikanci sa visine ruše izbore u Venecueli dok im u kući „gori požar“

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaPrezident Venesuэlы Nikolas Maduro vo vremя golosovaniя na vыborah v Nacassambleю v Venesuэle
Prezident Venesuэlы Nikolas Maduro vo vremя golosovaniя na vыborah v Nacassambleю v Venesuэle - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar nema ni moralni, ni politički, a ponajmanje pravni legitimitet za isticanje kritika na račun izbora u Venecueli, dok mu u sopstvenoj kući „gori požar“. Niti jedan rukovodilac zemlje koja doživljava najveću izbornu krizu u istoriji svog postojanja nema pravo da Venecueli upućuje kritike da su tamnošnji izbori „prevara“.

Ovako bivši ambasador Srbije u Meksiku, univerzitetski profesor dr Dušan Vasić gleda na objavu američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je na Tviteru osporio legitimnost parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Venecueli, a na kojima je pobedu odnela stranka predsednika Nikolasa Madura i njeni koalicioni partneri.

Amerikanci kritikuju Venecuelu, a „gori“ im kuća

Prema mišljenju sagovornika Sputnjika izbori u Venecueli su mnogo manje upitni od onih u Americi koji su, kako kaže, uzdrmali same temelje SAD.

„Na američkoj televiziji smo videli kako se ispod izbornih stolova vade koferi sa lažnim glasovima, videli smo da su isti ljudi glasali na dva mesta - u dve države, videli smo da su „glasali“ i oni koji su preminuli, da su brojani glasovi stigli nakon završetka izbora... To nije zabeleženo ni u Papua Novoj Gvineji. Dakle, oni koji su učestvovali u takvoj jednoj izbornoj prevari, bilo da su sami varali ili da su prevareni, nemaju ni moralno ni političko pravo da sude o drugoj zemlji. To je samo refleks neuspelih pokušaja SAD i aktuelne vlade da sruše Madura“, kategoričan je Vasić.

Pobeda njegove partije i njenih koalicionih partnera na parlamentarnim izborima omogućava lideru Venecuele da preuzme punu kontrolu nad političkim institucijama u zemlji, nakon što je parlament te zemlje pet godina bio pod kontrolom opozicije. Sam Maduro je na dan izbora pozvao predstavnike opozicije da mu se pridruže u apelima izabranom američkom predsedniku Džou Bajdenu da ukine sankcije protiv Venecuele koje je uveo odlazeći predsednik Donald Tramp.

Napad na Venecuelu bi kompromitovao Ameriku

Na pitanje šta čeka Venecuelu sa novom američkom administracijom, profesor Vasić kaže da je pokušaj rušenja režima Nikolasa Madura skupo koštao Ameriku.

„Mislim da SAD u ovom trenutku ne bi trebalo da gube vreme sa Venecuelom jer šta god da urade to će ih kompromitovati. Ako pokušaju da posegnu za vojnom akcijom u situaciji dok u samoj Americi „gori vatra“, gde vlada pandemija, a SAD su svetski rekorder u broju zaraženih, u toj situaciji ići na zaoštravanje sa Venecuelom je zaista besmisleno i neće dati rezultat. Međutim, ono što je veoma teško i bolno za Venecuelu je to što je ona u takvoj blokadi kakvu je samo Kuba doživela u poslednjih 70 godina. Amerika je stegla takav gvozdeni obruč oko te zemlje da se ona našla u jako teškoj humanitarnoj situaciji“, objašnjava Vasić.

Kako on kaže, za utehu je to što od 200 država članica UN samo pedesetak ne priznaje režim Nikolasa Madura, a kao predsednika Venecuele prepoznaje Huana Gvaida koji se samoproglasio liderom te zemlje.

„Od tih pedeset zemalja jednu polovinu čine zemlje EU, a drugu zemlje Latinske Amerike koje su direktno ucenjene i pritisnute od strane SAD. Ako tako posmatrate to onda i nije tako veliki broj zemalja jer državama poput Kine, Rusije i Indije ne pada na pamet da se povedu za SAD i brane njihovu nameru da potčine jednu nezavisnu državu. Činjenica je da Maduru neće biti lako, a opstanak njegove vlasti zavisi od stepena ekonomske pomoći od strane dobronamernih država. Nadam se da će i odijum protiv njega polako splasnuti, naročito ako se bude pogoršavala situacija u SAD i EU, a sva je prilika da će tako biti“, primećuje Vasić.

Ima li SAD u planu nekog novog Gvaida?

Upitan da li će Amerikanci u Venecueli potražiti nekog novog Huana Gvaida, Vasić kaže da se takav čovek može naći, ali da je za to potrebno vreme.

„U ovom trenutku Amerika nema vremena niti može da napravi nekog takvog. Uvek će se neko takav ponuditi, ali teško da će uspeti da povede narod kada u tome nije uspeo Gvaido uz takvu ekonomsku, vojnu i političku podršku uticajnih i bogatih zemalja, sa svim njihovim pokušajima upada, diverzijama, sabotažama, sa celokupnim arsenalom „prljave igre“ protiv režima u Venecueli. Sve su to SAD jednom pokušale i nisu uspele“, ocenjuje Vasić.

Pritom, kako dodaje, Huan Gvaido je prokockao šansu koju je imao i njegova politička „zvezda“ se gasi. Vasić napominje da smenjeni predsednik parlamenta više ni u svojoj zemlji nema ugled, a kamoli u zapadnom svetu koji je od njega očekivao da im završi posao.

Gubitkom funkcije predsednika parlamenta Gvaido je izgubio i formalnu „kopču“ da bude samoproglašeni predsednik Venecuele. Priča se o tome da je pozvao na bojkot parlamentarnih izbora, a zaboravlja se da on nije ni imao pravo da na njima učestvuje jer je pod istragom zbog optužbi da je učestvovao u pokušaju državnog udara. Sada se kao davljenik hvata za slamku u poslednjem pokušaju da se održi na vlasti, pa će pokušati da organizuje takozvani „dijalog sa narodom“ u gradovima Venecuele, gde će pitati građane da li su za to da parlament čiji je on bio predsednik nastavi da funkcioniše, uprkos izbornim rezultatima. On, dakle, nije samo lažni predsednik, već pokušava da stvori i lažni parlament, pa je jasno da će se još „batrgati“, ali polako pada u zaborav“, zaključuje prof. dr Dušan Vasić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala