Nafta (ne)ide u istoriju /video/

Pratite nas
Članice kartela OPEK dogovorile su se sa nezavisnim proizvođačima nafte, koje predvodi Rusija za simbolično povećanje proizvodnje „crnog zlata“ posle Nove godine, a najavili su i to da će se ubuduće svakog meseca dogovarati o novim kvotama.

Smanjenje svetske potražnje za naftom zbog ekonomske krize, koju je produbila pandemija virusa kovid, uz ekspanziju obnovljivih izvora energije i orijentaciju sveta ka sprečavanju klimatskih promena mnogi tumače kao kraj naftne ere.

Da to, ipak, nije baš tako jednostavno pokazuje međutim, to što je Norveška, zemlja koja ide ka smanjenju potrošnje ugljovodonika na svojoj teritoriji, iako je peti svetski izvoznik nafte najavila da će započeti sa eksploatacijom nafte i gasa u do sada netaknutom području Arktika.

Istraživanje i vađenje nafte i gasa na Arktiku - projekat Vostok Oil kao najveći u istoriji moderne globalne naftne industrije najavljuje i Rosnjeft, koji se sprema da na poluostrvu Tajmir uloži više od 130 milijardi evra u izgradnju infrastrukture za realizaciju ovih planova.

O tome kako će se nastaviti ova trka za arktičkom naftom, u kojoj pored Rusije i Norveške uključuju i SAD, Kanada… odnosno multinacionalni kapital, koji traži prostor za ulaganje u ono što donosi siguran profit u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala