Upozorenje lekara: Ne lečite se kod kuće, sve je više težih pacijenata

© Depositphotos.com / SubbotinaPrehlada – ilustracija
Prehlada – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema, te da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti sa ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

„Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu“, apelovao je Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

On je rekao da je očigledno da neki još ne vide da je ogroman broj obolelih, pozitivnih, da se bolnički kapaciteti permanentno pune, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći.

Zato je, kaže, ponovo razmatrana mogućnost da se, bez obzira na početak rada kovid bolnice u Batajnici, još racionalnije iskoriste kapaciteti.

Tako će svi pacijenti koji su u bolnicama, koji su u fazi oporavka i nije im potrebna više kiseonička potpora, razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente za težom kliničkom slikom.

Stevanović je apelovao na sve da poštuju epidemiološke mere – nošenja maski, držanja distance, jer je to, ističe, jedino što sada može da pomogne.

Dosta zaraženih trudnica sa komplikovanim kliničkim slikama

U KBC „Dragiša Mišović“ od virusa korona leči se 20 dece, zajedno sa njima su i njihove majke, a u toj bolnici smešteno je i dosta trudnica sa komplikovanim kliničkim slikama, rekao je direktor te bolnice dr Vladimir Đukić.

„Imamo dosta komplikovanih trudnica u graviditetu koje zahteva lečenje infektologa, pulmologa, intezivista i naravno ginekologa“, rekao Đukić na konferenciji za novinare.

Naveo je da je u toj bolnici smešteno 360 pacijenata od toga 90 u jedinicama intenzivne nege. „Naši kapaciteti su veliki, ali su pacijenti izuzetno teški, zahtevaju učešće veliko broja lekara“, rekao je dr Đukić, prenosi „Blic“.

Mnogo teže kliničke slike nego pre

On je naveo da su kliničke slike mnogo teže nego u prethodnom periodu.

„Naši kapaciteti nikada nisu bili popunjeniji nego sada“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, novoizgrađena bolnica u Batajnici znatno je relaksirala postojeće kapacitete, ali, istakao je, „i to će biti nedovoljno vrlo brzo“.

 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala