UN prihvatila ukrajinsku rezoluciju o ruskoj „militarizaciji Krima“, Srbija glasala protiv

Pratite nas
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju koju je predložila Ukrajina na temu „problema militarizacije" Krima, kao i voda Azovskog i Crnog mora.
Za podršku dokumentu su glasale 63 zemlje, 17 država je bilo protiv, 62 su bile uzdržane. Prilično veliki broj zemalja, uključujući Azerbejdžan, Liban, Ujedinjene Arapske Emirate i Uzbekistan, uopšte nisu izneli svoje stavove. Među onima koji su glasali protiv, pored Rusije, bile su Belorusija, Jermenija, Kina, Srbija, Kirgistan, Iran, Severna Koreja i Venecuela.

Stalni predstavnik Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica u svom izlaganju pozvao je sve zemlje „u interesu mira“ da glasaju za rezoluciju koja se podnosi na razmatranje već treću godinu.

Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Vašington: Nikad nećemo priznati da je Krim ruski

U tekstu dokumenta se govori o „ozbiljnoj zabrinutosti zbog progresivne militarizacije Krima od strane Rusije kao okupatorske sile“, kao i „o kontinuiranoj destabilizaciji situacije na Krimu zbog isporuke ruskih modernih sistema naoružanja na poluostrvo, uključujući avione i rakete sposobne da nose nuklearno oružje, naoružanje i municiju i slanje vojnog osoblja na teritoriju Ukrajine“.

Pokušaji bez perspektive

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je na sednici da su beskorisne ovakve inicijative Ukrajine.

„Današnje glasanje neće ni na koji način uticati na odluku stanovnika Krima. Samo će još jednom videti kako su postupili ispravno 2014. godine, odlučivši da se ponovo ujedine sa Rusijom. Što pre Ukrajina shvati beskorisnost pokušaja da povrati stanovnike Krima protiv njihove volje, tim bolje“, zaključio je diplomata.
Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se stanovnicima Krima - Sputnik Srbija
Putin: Krim je uvek bio naš

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala