Tihomir Arsić kao vladika Nikolaj poručivao: Dug ljubavi prema Rusiji ne mogu vratiti vekovi

© FotoTihomir Arsić kao vladika Nikolaj Velimirović
Tihomir Arsić kao vladika Nikolaj Velimirović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dug kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914. godine toliko je veliki da ga ne mogu vratiti vekovi. To je dug ljubavi koja svezanih očiju ide u smrt radi spasenja svoga bližnjega, govorio je glumac Tihomir Arsić tumačeći vladiku Nikolaja Velimirovića 2014. u Sava Centru.

Imao je još mnogo da uradi

Glumac, dugogodišnji član ansambla Drame Narodnog pozorišta Tihomir Arsić preminuo je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Rođen 1957. godine u Zemunu, glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosi u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.

„Sećam ga se kao radoznalog, lepog mladića, punog elana, volje i želje da uradi nešto u ovom poslu. Bili smo presrećni što smo uspeli da upišemo Fakultet dramskih umetnosti“, prisetila se glumica Ljiljana Blagojević svog kolege sa klase.

Dosta su i radili zajedno.

„Pamtim ga kao dobrog partnera. Imao je štošta još da uradi u životu“, kaže Blagojević.

© Foto : Jutjub/ Vranjska PlusTihomir Arsić
Tihomir Arsić kao vladika Nikolaj poručivao: Dug ljubavi prema Rusiji ne mogu vratiti vekovi - Sputnik Srbija
Tihomir Arsić

Najznačajnije uloge u režiji Steve Žigona

Pažnju javnosti glumac Tihomir Arsić privukao je 1981. godine kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami „Romeo i Julija“, u režiji Steve Žigona da bi 1984. godine postao stalni član glumačkog ansambla nacionalnog teatra.

„Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao  više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima“, ističu u Narodnom pozorištu.

Najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja, jeste Rogožin u „Idiotu“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, takođe  u režiji Steve Žigona.

Takvog Rogožina Rusija nije videla

Više od 10 godina Ivana Žigon i Tihomir Arsić igrali su tu predstavu, a veliki odjek imala je i u Rusiji gde je Arsić nagrađen „Zlatnim vitezom“.

 „To kako je Tika igrao Rogožina zaista su bili najviši dometi glumačkog stvaralaštva. Svi su govorili da takvog Rogožina Rusija nije videla, a u prepunom moskovskom Pozorištu na Taganjki bio je i Nikita Mihalkov i Nikolaj Burljajev“, prisetila se Ivana Žigon za Sputnjik.

Arsić je za istu ulogu dobio i nagradu „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.

„Jedan od najtežih likova svetke literature Tika je nosio snagom svoga temperamenta, svoje strasti i svom silinom svoga talenta. Takvu predanost liku koga tumači, eruptivnost i neobuzdanost nikada nisam doživela kod partnera na sceni. Iako sam odrasla u pozorištu i gledala mnoge predstave i velikane, mogu slobodno da kažem da nisam videla ni iz publike“, ističe Žigon.

Kao vladika Nikolaj Velimirović poslednji put na sceni

Posladnja velika uloga Tihomira Arsića na sceni bila je 2014. godine upravo u predstavi Ivane Žigon „Stojte galije carske“ u kojoj je tumačio vladiku Nikolaja Velimirovića.

„Dug kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914. godine toliko je veliki da ga ne mogu vratiti vekovi. To je dug ljubavi koja svezanih očiju ide u smrt radi spasenja svoga bližnjega. Možemo li mi Srbi ikad zaboraviti da je ruski car krenuo u smrt spašavajući srpski narod? Smemo li pred nebom, pred zemljom ikada zaboraviti da su naša sloboda i državnost koštale Rusiju možda i više nego nas same? U Hristu brat Vaš, Nikolaj Velimirović“, govorio je Arsić sa scene Sava Centra.

„Česti hodočasnik na Krf sa mnogo odigranih predstava 'Solunci govore', Tika je sa svojim životnim kredom, ljubavlju prema svom narodu i Rusiji, kao i prema crkvi, posvetio celog sebe ovoj ulozi“, ističe Ivana Žigon.

​U pozorišnoj biografiji Tihomira Arsića izdvaja se njegov nastup u kultnoj predstavi „Solunci govore“, po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze.

Arsića će publika pamtiti i po monodrami „Tako je govorio Broz“, sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta.

Od filma „Sinovi“ do „Ubica moga oca“

Zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji.

Debitovao je u filmu „Sinovi“ Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975. godine, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u „Dečku koji obećava“, „Igmanskom maršu“, „Velikom transportu“, „Pejzažima u magli“, „Lageru Niš“, „Balkan ekspresu“, „Boju na Kosovu“, „Uslovnoj slobodi“... kao i serijama „Ne tako davno“, „Vuk Karadžić“, „Tragom Karađorđa“, „Šesto čulo“.

Nakon duge pauze vratio se glumi i ulogama u serijama „Ubice mog oca“ i „Kralj Petar Prvi“.

„Da sam više radio glumački posao, moj uticaj u politici bio bi veći. Nažalost, sputan stranačkim obavezama, ispustio sam iz ruku svoju profesiju. Možda je gluma više uticala na moje bavljenje politikom nego obrnuto, ali očigledno da tu ulogu nisam igrao naročito dobro“, izjavio je 2017. glumac Tihomir Arsić, jedan od osnivača Srpske napredne stranke i posebni savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja.

Veliki gubitak za srpsku kulturu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Tihomira Arsića, u kome je istakla da je njegov prerani odlazak veliki gubitak i za srpsku kulturu.

„Njegov prepoznatljiv umetnički izraz i lik ostaće upamćeni u svetu pozorišta, filma, kao i naše kulture u celini. U Ministarstvu kulture i informisanja dao je značajan doprinos razvoju kulturne scene u Srbiji. Ostavio je neizbrisiv trag, po kome ćemo ga svi pamtiti“, navela je Gojković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala