Tihanovska: Spremna sam da vodim zemlju 45 dana

© AFP 2023 / CLAUDIO BRESCIANILiderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska
Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liderka beloruske opozicije i bivši predsednički kandidat Svetlana Tihanovska izjavila je da, u slučaju promene vlasti u Belorusiji, planira da vodi zemlju najviše 45 dana.

„Nadam se da ću je voditi 45 dana“, rekla je Tihanovska u intervjuu za beloruski portal „Tut“. Istovremeno, političarka je primetila da je pitanje koliko će joj konkretno vremena trebati da vodi Belorusiju otvoreno i zavisi od niza faktora.

Prema njenim rečima, „sve će početi pregovorima“ sa aktuelnom vladom.

„A kada se postigne dogovor, oslobode politički zatvorenici, započeće taj prelazni period koji će dovesti do novih izbora. Mislim da će do tada svi dokumenti (nacrt ustava) biti finalizirani, tamo će biti preciziran svaki korak... Program pomoći i nacrt ustavne reforme o kojima sam govorila objavićemo bukvalno za neki dan“, objasnila je Tihanovska.

Njen savetnik za međunarodne poslove Franak Vjačorka precizirao je da je 45 dana „minimum koji je potreban do održavanja novih izbora“.

Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Lukašenko: Službe presrele razgovor „odbeglih“ beloruskih opozicionara

„Naravno, ovo vreme može se odužiti, u drugim zemljama se takođe oduživalo. Ali naš zadatak je da to učinimo što je pre moguće kako bi se održali novi izbori, koji bi se odvijali u normalnim uslovima i svi bi imali iste uslove za konkurenciju“, precizirao je on.

Govoreći o predlozima štaba Tihanovske o ustavu, Vjačorka je naveo da će „ovo biti nacrt ustava, gde će vlada odgovarati parlamentu, biće parlamentarno-predsednička republika“.

„Nacrt ustava razvijen je na osnovu ustava iz 1994. godine, a odeljci koji se odnose na ovlašćenja državne vlasti i interakciju između ogranaka biće zamenjeni“, dodao je on.

Prošle nedelje je Tihanovska, koja je ranije, za razliku od pristalica opozicije, izbegavala da naziva sebe izabranim predsednikom republike, objavila da je spremna da vodi zemlju u prelaznom periodu pre novih predsedničkih izbora i napomenula da je njen tim razvio nacrt ustavne reforme.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala