Serijske isporuke „Armate“ počinju sledeće godine

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKolona tenkova T-14 "Armata" pred probu za Paradu pobede u Moskvi
Kolona tenkova T-14 Armata pred probu za Paradu pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Serijske isporuke najnovijeg tenka „Armata“ ruskoj vojsci počeće 2021. godine, izjavio je generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.
„Serijske isporuke tenka T-14 na platformi ‘Armata’ počeće 2021. godine. Danas je to nesumnjivo najbolji tenk na svetu. U perspektivi će ovo vozilo biti novi glavni tenk ruske vojske“, rekao je on.

Čemezov je istakao da će rad „Armate“ biti maksimalno automatizovan – posada tenka neće morati precizno da cilja, biće dovoljno samo da približno uperi oružje prema cilju.

Ruski tenk T-14 Armata - Sputnik Srbija
„Armata“ bespilotni tenk budućnosti

„Elektronika će dalje sve učiniti sama – tačno će odrediti rastojanje do cilja i usmeriti oružje na nju. Odnosno, ovo vozilo koristi elemente veštačke inteligencije koji pomažu posadi da puca“, objasnio je Čemezov.

Bespilotna „Armata“

Direktor „Rosteha“ dodao je i da bespilotna verzija tenka T-14 neće biti serijska. Planira se da se na njemu razradi bespilotna tehnologija za druge kopnene robote.

On je podsetio da trenutno koncern „Kalašnjikov“ aktivno razvija kopnene borbene robote. Ovi sistemi već su korišćeni u Siriji. 

T-14 je jedini tenk treće posleratne generacije na svetu. Tenk „Armata“ je predviđen za vođenje borbe u direktnom kontaktu sa neprijateljem, za podršku ofanzivi motorizovanih jedinica, uništavanje žive sile protivnika smeštene u skrovištima i na otvorenom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala