Izbori u Venecueli: Za Rusiju po najvišim standardima, za Ameriku namešteni

© REUTERS / Manaure QuinteroIzbori u Venecueli
Izbori u Venecueli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na parlamentarnim izborima u Venecueli nije zabeleženo nijedno ozbiljno kršenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Međunarodni posmatrači, uključujući one iz Rusije, koji su učestvovali u praćenju izbornog procesa, pohvalili su napore vlasti Venecuele da organizuju glasanje u skladu sa najvišim standardima transparentnosti, demokratije i sanitarne i epidemiološke sigurnosti. Nije utvrđeno nijedno ozbiljno kršenje", rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

​Međutim, Sjedinjene Američke Države osuđuju parlamentarne izbore u Venecueli i pozivaju zemlje da ne priznaju njihove rezultate, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Maduro je otvoreno nameštao ove izbore u svoju korist tako što je ilegalno zauzimao imena političkih partija i logotipe glasačkih listića, manipulišući procesom svojim lojalnim izbornim većem, nasiljem i zastrašivanjem i drugim nedemokratskim sredstvima“, istakao je Pompeo.
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Nova zora mira, radosti i ujedinjenja: Maduro objavio početak nove faze oporavka Venecuele

Prema Pompeu, izbori su bili pokušaj uspostavljanja Nacionalne skupštine „odgovorne samo Maduru“ i istovremeno „uništavanja jedine preostale demokratske institucije koja zaista predstavlja narod Venecuele“.

Pompeo je naglasio da će Vašington i dalje priznavati opozicionog lidera Huana Gvaida i „legitimnu nacionalnu skupštinu" kao predsednika Venecuele.

Parlamentarni izbori u Venecueli su održani 6. decembra. Zapadni posmatrači očekuju da pobede pristalice predsednika Nikolasa Madura i tvrde da će takav rezultat biti postignut nameštanjem izbora.

Prema podacima nacionalne izborne komisije Venecuele, prema prebrojanih 82 odsto biračkih listića, i pri izlaznosti od 31 odsto birača, na izborima vodi socijalistička alijansa „Veliki patriotski plus Simona Bolivara“ sa 67,6 odsto glasova. Drugo mesto je pripalo Demokratskoj alijansi sa 17, 95 odsto glasova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala