Putin i Merkelova razgovarali o Karabahu, Donbasu i Navaljnom

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSusret nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi
Susret nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o situaciji u Karabahu, ruski lider je informisao o aktivnostima mirovnjaka i naporima da se okončaju borbena dejstva, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Detaljno je razgovarano o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin informisao je o naporima na posredovanju preduzetim za okončanje borbenih dejstava, kao i aktivnostima ruskih mirovnih snaga raspoređenih na zahtev Bakua i Jerevana duž kontakt linije i Lačinskog koridora“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, naglašeno je da dosledna realizacija sporazuma zabeleženih u izjavi predsednika Azerbejdžana i Rusije i premijera Jermenije od 9. novembra, doprinosi opštoj stabilizaciji situacije u regionu.

Lideri Rusije i Nemačke izrazili su spremnost za dalju saradnju u okviru Minske grupe OEBS-a.

Situacija u Donbasu

Putin i Merkelova su tokom telefonskog razgovora izrazili zadovoljstvo poštovanjem primirja u Donbasu koje je potpisano u julu u okviru kontakt grupe.

Osim toga, ponovo je konstatovano da ne postoji alternativa Minskim sporazumima i značaj toga da Kijev ispuni obaveze koje je preuzeo na sebe.

Takođe je izražena zabrinutost zbog nedostatka napretka u realizaciji političkih aspekata Minskih sporazuma iz 2015. godine, kao i zbog odluka „normandijske četvorke“ usvojenih pre godinu dana na samitu u Parizu.   

U saopštenju se dodaje da su se Putin i Merkelova dogovorili da nastave rad u „normandijskom formatu“, uključujući i preko političkih savetnika lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine.  

Saopštenje nemačke vlade

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su telefonom o incidentu sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim, saopštio je nemački kabinet ministara za Sputnjik.

„Savezna kancelarka Merkel održala je danas telefonski razgovor sa predsednikom Putinom. Savezna kancelarka i predsednik razgovarali su o temama: Nagorno-Karabah, Ukrajina (‘normandijski proces’) i incident sa Navaljnim“, rekao je sagovornik iz nemačke vlade.

Predstavnik kabineta nije govorio o drugim detaljima razgovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala