Prvi „Prometeji“ stižu u rusku vojsku 2021.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete protivvazdušnog sistema S-400 "Trijumf"
Lansiranje rakete protivvazdušnog sistema S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona nije uticala na rokove predaje trupama prvih uzoraka protivvazdušnih raketnih sistema S-500 „Prometej“, koji bi trebalo da počnu 2021. godine, izjavio je direktor ruske državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.

„Koliko znam, ne (pandemija nije uticala na rokove isporuke). Zapravo, ‘Almaz-Antej’ je već odavno završio sva ispitivanja. Planirali su (da započnu isporuke) 2021. godine“, rekao je on.

Čemezov je dodao da je nekoliko zemalja već pokazalo interesovanje za novi ruski sistem, ali da je za sada rano govoriti o izvozu S-500.

„Pre nego što se započne prodaja treba obezbediti svoju vojsku, a tek zatim izvoz... Tako da je prerano da se govori o tome. Postoji interes (stranih kupaca), ali neću reći ko (je zainteresovan). Tu spadaju i oni koji su već kupili S-400 od nas“, objasnio je Čemezov.   

Na forumu „Armija 2020“ zamenik premijera Rusije Jurij Borisov izjavio je da sistem S-500 već prolazi kroz državna ispitivanja i da se kupuju komponente za serijsku proizvodnju. Ranije je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko rekao da je početak serijskih isporuka planiran za 2025. godinu.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala