Predsednik Bugarske: Nastavićemo da branimo svoj stav prema Skoplju

© AP Photo / Francois MoriRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska će nastaviti da brani pitanja koja su joj važna, a koja se ogledaju u okvirnom stavu parlamenta o Severnoj Makedoniji još u oktobru 2019. godine, izjavio je predsednik Rumen Radev.

Prema rečima bugarskog predsednika, upravo je on tražio od parlamentaraca da naprave takav okvirni stav, prenosi agencija BGNES.

Radev je primetio da je sada potrebno naoružati se strpljenjem i sačekati dok se ne smire emocije.

„Naša braća iz Republike Severne Makedonije trebalo bi da postanu članice EU, ali to bi trebalo da bude stabilan proces u kojem bi neizbežan proces trebalo da budu iskorenjivanje antibugarske retorike, govor mržnje i objektivno priznavanje istorijske istine. I tu Bugarska mora čvrsto da brani svoja prava“, istakao je predsednik.

Sredinom novembra je na zasedanju Saveta za opšte poslove Evropske unije Bugarska blokirala početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, više puta upozorivši svoje susede na svoju odluku.

Sledeći sastanak Saveta za opšte poslove treba da se održi 8. decembra. Na njemu će ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarati o pridruživanju Severne Makedonije i Albanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala