Pohvala iz Francuske: „Sputnjik Ve“ je efikasna vakcina

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKontejner sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve (Sputnik V) Naučno-istraživačkog instituta "Gamaleja" spakovan za transport u inostranstvo na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo
Kontejner sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve (Sputnik V) Naučno-istraživačkog instituta Gamaleja spakovan za transport u inostranstvo na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podaci o efikasnosti ruske vakcine „Sputnik Ve“ (Sputnjik V) deluju uverljivo, rekla je direktorka istraživanja u Nacionalnom institutu za zdravstvena i medicinska istraživanja i predsednica francuskog Komiteta za vakcinu protiv kovida 19 Mari-Pol Kjeni, u intervjuu za „Evropa 1“.
Kjeni je učestvovala u naučnim i tehničkim aktivnostima vezanim za vakcinu „Sputnjik Ve“. Ona je jedna od onih Francuskinja koje mogu najviše da govore o ovoj temi. Prema njenim rečima, podaci o ruskoj vakcini, koji će biti dopunjeni, ubedili su lokalne vlasti i vladu da započnu vakcinaciju.

Vakcinacija je počela i u Kini i Velikoj Britaniji. Kjeni napominje da je njihova strategija da što je pre moguće zaštite stanovništvo od virusa, što je takođe diktirano i trenutnom sanitarnom i epidemiološkom situacijom.

Sputnjik Ve vakcina - Sputnik Srbija
Maksimalna prodajna cena vakcine „Sputnjik Ve“ nešto više od 20 evra

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio od potpredsednice ruske vlade Tatjane Golikove da sledeće nedelje započne masovnu vakcinaciju protiv infekcije virusa korona. Golikova je potvrdila da će u regionima početi masovna vakcinacija krajem sledeće nedelje.

U Moskvi je 4. decembra počela elektronska registracija za vakcinaciju i u gradu je otvoreno ukupno 70 mesta za vakcinaciju.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala