Nemačka se još jednom usprotivila američkim sankcijama „Severnom toku 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz sa logom kompanije "Nord strim 2" koja rukovodi izgradnjom gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Putokaz sa logom kompanije Nord strim 2 koja rukovodi izgradnjom gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin je odbacio eksteritorijalne sankcije koje bi mogle biti uvedene protiv kompanija uključenih u izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, rekla je portparolka ministarstva energetike Nemačke Ana Sofi Ajhler.
„Znate naš stav o 'Severnom toku 2', upravo o mogućim sankcijama. Mi ih odbacujemo, jer ne smatramo eksteritorijalne sankcije kompatibilnim sa međunarodnim pravom i tu nema nikakvih promena. Što se tiče nastavka izgradnje, trebalo bi o tome da kontaktirate preduzeća“, izjavila je Ajhler, komentarišući izjavu v.d. američke ambasadorke u Nemačkoj Robin Kuinvil, koja je rekla da je izgradnja „Severnog toka 2“ usmerena na „zaobilaženje Ukrajine i cepanje Evrope“. Kuinvil je pozvala vlasti Nemačke i Evropsku uniju da uvedu moratorijum na izgradnju cevovoda.
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Amerika: Berlin i EU da uvedu moratorijum na izgradnju „Severnog toka 2“

U međuvremenu, Evropska komisija se usprotivila američkim namerama da prošire sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i evropskih kompanija koje legitimno posluju. Razvijaju se predlozi za poboljšanje „otpornosti Evrope“ na američke sankcije, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Nemačke vlasti su se složile da završe izgradnju „Severnog toka 2“ u decembru 2020. godine i dosetile su se kako bi nemačke kompanije, uključene u ovaj proces, mogle da zaobiđu američke sankcije.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala