MOK zabranio Lukašenku učešće na Olimpijskim igrama

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaSedište Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Lozani
Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Lozani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da članove Izvršnog komiteta Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) Belorusije, na čelu sa Aleksandrom Lukašenkom, isključi sa Olimpijskih igara i drugih događaja organizacije, rekao je portparol MOK-a Kristijan Klo.
„MOK je odlučio da preduzme privremene mere prema Nacionalnom olimpijskom komitetu Belorusije i isključi trenutne članove izvršnog odbora NOK Belorusije sa svih događaja Međunarodnog olimpijskog komiteta, uključujući i Olimpijske igre“, rekao je Klo u poruci objavljenoj na Tviteru.

​„Odlučeno je i da se obustave sve finansijske isplate NOK Belorusije, osim plaćanja koja se odnose na pripremu beloruskih sportista za Olimpijske igre u Tokiju i Zimske olimpijske igre u Pekingu, i da se obustave svi sastanci sa predstavnicima Belorusije u vezi sa budućim događajima u organizaciji MOK-a“, dodao je Klo.

Organizacija će nastaviti da nadgleda situaciju i zadržava pravo da preispita svoje postupke ili otkaže preduzete mere u zavisnosti od razvoja situacije, rekao je portparol MOK-a.

Ranije je objavljeno da je MOK pokrenuo istragu protiv Belorusije zbog sumnje u politički progon sportista.

Olimpijska zastava - Sputnik Srbija
Odlaganje Olimpijskih igara koštaće Japan 1,9 milijardi dolara

Aleksandar Lukašenko je predsednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Belorusije. U izvršnom komitetu organizacije su Viktor Lukašenko, Dmitrij Baskov, Dmitrij Pinevič i drugi.

Više od hiljadu i po beloruskih sportista potpisalo je otvoreno pismo u avgustu ove godine zahtevajući održavanje novih izbora u zemlji i zaustavljanje nasilja.

 

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala