Minsk: Policija blokirala izlaze učesnicima „marša penzionera“ /video/

© Sputnik / Viktor TolochkoProtesti penzionera u Minsku
Protesti penzionera u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruska policija blokirala je učesnicima „marša prenzionera“ izlaz sa Trga Jakuba Kolasa u Minsku, na kojem se okupljaju radi učešća u masovnoj akciji protesta, prenosi dopisnik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, do sada se na tom trgu, koji je ranije bio krajnje odredište rute ovih demonstranata, okupilo na desetine ljudi.

Pristigli su i policijski minibusevi i nekoliko gradskih autobusa koje periodično koristi policija za prevoz pripadnika specijalnih snaga do mesta održavanja neodobrenih akcija. Oni su blokirali izlaze „maršu penzionera“.

Učesnici opozicione akcije na to odgovaraju kretanjem po trgu u manjim grupama i uzvikuju „Mi šetamo“. Istovremeno, snage bezbednosti ih pozivaju da se raziđu ali ljudi na to ne reaguju.

Penzioneri se inače tradicionalno okupljaju ponedeljkom na Trgu nezavisnosti u centru Minska, odakle započinje njihova protestna šetnja istoimenom avenijom. Povorka inače ide pešačkim delom avenije kroz Trg Oktjabrska i Trg pobede do Trga Jakuba Kolasa.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala