Kakve su cene mesa i šta se kupuje za prazničnu trpezu?

© Foto : Piksabej Hrana na trpezi
 Hrana na trpezi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene prehrambenih proizvoda su proteklih meseci rasle, ali sada je došlo do pada cena pojedinih namirnica, a posebno mesa koje se obično kupuje u većim količinama za praznike.

Vlasnici beogradskih mesara navode da su cene mesa iste kao i ranijih godina, s tim da je malo pala cena svinjetine.

„Kupuje se svinjsko, juneće, teleće meso, piletina, ćuretina, sada su u ponudi i guske, kao i svake godine“, izjavila je za Prvu TV Lidija Zarić, vlasnica mesare na Kalenić pijaci.

Zarićeva navodi da je potražnja sada malo niža nego u martu, na početku epidemije, kada su ljudi kupovali više zbog panike, preneo je B92.

Pogača i so - Sputnik Srbija
Kratka istorija srpske kuhinje: Koja su to autentična domaća jela?

Prema njenim rečima, sada se kupuje racionalnije, koliko je dovoljno za jednu porodicu.

Inače, izveštaj UN za ovu godinu pokazuje da su najvažniji prehrambeni proizvodi na svetskom nivou poskupeli.

Svetske cene prehrambenih proizvoda zabeležile su nagli međugodišnji rast u novembru, dostigavši skoro šestogodišnji maksimum.

Prema podacima agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), indeks svetskih cena hrane je uzleteo prošlog meseca za 3,5 posto na 105 poena u odnosu na 101 bod u oktobru.

To je najviši nivo FAO indeksa od decembra 2014. godine, koji prati mesečne promene cena u korpi pet elementarnih proizvoda - žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera.

FAO navodi da se pandemija kovid-19 pokazala kao značajan generator globalne prehrambene nesigurnosti, jer rast cena predstavlja dodatno opterećenje onima čiji su prihodi pali zbog virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala