Jedinstveni beskontaktni ležaj napravljen u Rusiji

CC0 / / Dijamagnetičko levitiranje
Dijamagnetičko levitiranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „MIFI“ razvili su jedinstveni magnetni ležaj koji će pomoći u smanjenju gubitka energije tokom trenja. Prema rečima istraživača, novi razvoj se razlikuje od pandana jednostavnošću i fleksibilnošću dizajna. 

Superprodovnici su materijali sa potpunim odsustvom električnog otpora koji se obično koriste za pravljenje žica i kablova. Naučnici univerziteta „MIFI“ su objasnili da oni imaju još jedno izuzetno svojstvo koje se koristi mnogo ređe. U pitanju je dijamagnetizam, to jest, sposobnost da istisnu magnetno polje iz njegovog spoljnog polja.   

Prostim rečima, magnet postavljen iznad površine superprovodnika ne može pasti, već ostaje da lebdi na određenoj visini. Proučavajući magnetne karakteristike takozvanih VTP traka (novih kompozitnih materijala zasnovanih na visokotemperaturnim provodnicima), grupa naučnika sa Instituta za laserske i plamene tehnologije univerziteta „MIFI“ razvila je na njihovoj osnovi fundamentalno novu vrstu beskontaktnih ležajeva.  

„Majsner-Oksenfeldov efekat, odnosno dijamagnetizam superprovodnika, omogućava konstruisanje različitih tehnika pomoću stabilne magnetne levitacije. Naša istraživanja su pokazala da se trake visokotemperaturnih superprovodnika koje su skupljene u gomile, mogu koristiti ne samo kao elementi koji nose struju, već i za stvaranje efikasnih beskontaktnih ležajeva fleksibilne konfiguracije“, rekao e profesor Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „MIFI“ Igor Rudnev. 

Prema rečima naučnika, njihov razvoj obezbeđuje potpuno beskontaktno zadržavanje rotora u odnosu na stator. Upotreba takvog ležaja u motorima, generatorima i drugim uređajima sa rotirajućim osovinama će eliminisati gubitke energije usled trenja i povećati njihovu energetsku efikasnost.  

Korišćenje VTP traka umesto tradicionalnih masivnih superprovodnika daje ne samo povećanje kritične gustine struje za 100 puta, već i ozbiljno pojednostavljenje konstrukcije i mogućnost da se lako napravi ležaj željenog oblika koji ispunjava karakteristike tehnike koja se projektuje, istakli su naučnici. 

Fenomen magnetne levitacije, koji se javlja kada superprovodnik reaguje sa izvorom suprotnog polja, prema naučnicima, može se koristiti, na primer, za stvaranje transporta magnetne levitacije, poboljšanih motora, uređaja kinetičke energije.  

Ovaj rad je podržan grantom Ruske fondacije za nauku br. ‪17-19-01527‬. Naučnici su dobili patent za konstrukciju magnetnog ležaja. U budućnosti naučnici sa Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „MIFI“ planiraju da poboljšaju tehničke karakteristike ležaja, prilagođavajući ga za upotrebu u različitim elektro-energetskim sistemima. 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala