Hoće li Bezos „oduvati“ svetske političare

© AFP 2023 / Manjunath KiranGlava i osnovatelь internet-kompanii Amazon.com Džeff Bezos
Glava i osnovatelь internet-kompanii Amazon.com Džeff Bezos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaj podizanja svesti o osnovnoj socijalnoj pravdi, ali i prikaz nemoći sistema – to predstavlja pismo 400 svetskih političara upućeno šefu „Amazona“ Džefu Bezosu, kojim traže da ta kompanija promeni poslovnu praksu. Međutim, izvesno je da će najbogatiji čovek na svetu „oduvati“ političare, jer nema mehanizma koji bi ga naterao da zahteve ispuni.

Političari u pismu kritikuju iznos poreskih doprinosa „Amazona“ i pozivaju Bezosa da povisi plate svojim radnicima, da svede emisiju štetnih gasova na nulu do 2030. godine i obezbedi transparentnost nad privatnošću i korišćenjem podataka svojih kupaca.

Dok oni ističu da se Bezosovo bogatstvo znatno povećalo tokom pandemije jer se veliki broj potrošača okrenuo internet kupovini, iz „Amazona“ poručuju da „pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste ’Amazonovu‘ reputaciju kako bi istakli svoj lični uticaj“.

© AP Photo / Ted S. Warren, FilePolitičari od Bezosa traže da promeni poslovnu praksu „Amazona“
Hoće li Bezos „oduvati“ svetske političare - Sputnik Srbija
Političari od Bezosa traže da promeni poslovnu praksu „Amazona“

„Udar“ političara na „Amazon“

Advokat i analitičar Branko Pavlović za Sputnjik ocenjuje da je upućivanje pisma pokušaj da se uvede elementarni red u odnose poslodavaca sa zaposlenima.  

„Očigledno sazreva svest o tome da nije normalno da se neko do te mere bogati u vremenu kada ogroman broj ljudi, pre svega u Americi, naglo tone u siromaštvo. S druge strane, to pokazuje svu nemoć sistema u odnosu na one koji su na vrhu te piramide najmoćnijih na svetu. Vi pišete peticije umesto da država normira stvari na način koji bi razbio monopole, ne samo tu, već i drugde“, predočava Pavlović.

On ukazuje na to da svetski političari imaju prava da od Bezosa traže to što su naveli, upravo zbog podizanja svesti o užasnim uslovima rada i osnovnoj socijalnoj pravdi, ali smatra da pismo neće uroditi plodom, jer ne postoji nikakav mehanizam koji bi ga primorao da zahteve ispuni.

„Neće ni na šta pristati, nego će ih samo ‘oduvati‘ kao nekoga ko ne razume savremene ekonomske odnose. Pritisak na njega je nedopustivo mali. Ovo što sad vidimo bi moralo da bude samo kap u poplavi zahteva da takvi sistemi i takvi ljudi na vrhu tih sistema uopšte ne mogu da imaju moć i određuju pravila, kako ih određuju i kako se ponašaju. Ceo problem nastaje zbog toga što je taj sloj najbogatijih ’ukrao‘ države od građana, ne samo u Americi, i smeje se zbog toga. Građani bez svoje države nemaju nikakve šanse“, apostrofira Pavlović.

© AP Photo / Evan Agostini/InvisionSkoro izvesno je da Bezos neće pristati na zahteve
Hoće li Bezos „oduvati“ svetske političare - Sputnik Srbija
Skoro izvesno je da Bezos neće pristati na zahteve

„Bezos se smeje“

Pavlović ističe da „Amazon“ izuzetno loše postupa prema svojim zaposlenima, beskrupulozno koristi sve moguće mere kako bi zadržao monopolski položaj i da veoma šteti konkurenciji i radu srednjih preduzeća.

On podseća da je u Bezosovom vlasništvu i „Vašington post“, koji je igrao vrlo važnu ulogu u postavljanju Džoa Bajdena na mesto predsednika Amerike.

„Bezos se samo smeje i govori: ’Moje vreme neograničene vlasti tek dolazi, ako se instalira Bajden. To su četiri godine tokom kojih mogu da radim šta god hoću‘“, smatra Pavlović.  

Neto bogatstvo Džefa Bezosa trenutno iznosi 186 milijardi američkih dolara.


 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala