Hiljade smrtonosnih zamki: Kako sirijski demineri čiste elitni rejon Alepa /video/

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSirijski grad Alep
Sirijski grad Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korak po korak sirijski demineri čiste teritoriju novog Alepa koji je oslobođen pre samo osam meseci. Opasni zanat su učili od ruskih kolega i svojih drugova.

Nekada elitni deo Alepa, Minian, sada je opasan za život. Svuda su mine. Prema najskromnijim procenama, oko 10.000 smrtonosnih zamki je postavljeno. Demineri se kreću jedan iza drugog, vezani konopcima kako bi, u slučaju eksplozije, izvukli druga. Otkrivena mina se aktivira na licu mesta.

„Obično se lokalno stanovništvo obraća komitetu za bezbednost. Pokazuju polje ili kuću, gde su videli eksplozivnu napravu. Onda izlazimo mi. Radimo svaki dan“, govori deminer Akram Rajan.

Lokalni stanovnik Muhamed je kupio kuću u ovom području malo pre nego što su militanti došli u ovaj grad. Ali, život u elitnom području mu je doneo samo probleme.

„Prvo su mi militanti zarobili sina, ja sam se jedva otkupio. Zatim su ranili mog brata kada je pokušao da ode odavde. Ja sam morao da bežim u Tartus. Sedam godina kasnije sam se vrati u svoj stan i našao ruševine. Nisam mogao da biram – počeo sam da sređujem stan od početka“, rekao je lokalni stanovnik Muhamed Rid el Salami.

Zgrada i ulice se polako raščišćavaju od eksplozivnih naprava i ljudi se polako vraćaju svojim kućama. Muhamed i njegovi susedi su odlučili da ostanu i da pruže otpor svima koji pokušaju da ih isteraju. Ipak, niko ne veruje da će se teroristi ovde više vratiti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala