Evropska unija uvodi novi režim sankcija za kršenje ljudskih prava

© AP Photo / Francisco SecoZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija uvodi novi režim globalnih sankcija za kršenje ljudskih prava u svetu od utorka 8. decembra, navodi se u dokumentu objavljenom u službenom glasniku EU.

„Odluka stupa na snagu dan nakon objavljivanja u službenom glasniku Evropske unije“, precizira se u dokumentu.

Sankcije se odnose na zločine povezane sa genocidom, zločine protiv čovečnosti, seksualno nasilje, kršenje prava na mirno okupljanje, narušavanje prava na sopstveno mišljenje i izražavanje sopstvenog mišljenja, narušavanje prava na slobodu veroispovesti, slobodu savesti, precizira se u dokumentu.

Takođe, sankcije se uvoditi za mučenje, trgovinu ljudima, vansudske egzekucije i ubistva, otmicu i ilegalno držanje ljudi.

Novi režim sankcija biće na snazi samo na teritoriji Evropske unije, „uključujući i njen vazdušni prostor“, dodaje se u dokumentu.

Takođe se navodi da se režim odnosi i na sva prevozna sredstva pod jurisdikcijom EU, na sve građane Evropske unije, kako na teritoriji tako i van Unije, sva pravna lica i organizacije koje su osnovane u okviru jurisdikcije jedne od država EU, kao i na sve komercijalne transakcije koje se u potpunosti ili delimično obavljaju u EU.

Usvajanje novog sankcionog režima pre godinu dana je inicirao visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. U Evropskoj uniji on se upoređuje sa američkim Zakonom Magnitski.

Ranije su novi režim evropskih sankcija odobrili ministri spoljnih poslova Evropske unije na zasedanju u Briselu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala