EU usvojila pandan američkom Zakonu Magnitskog

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu.
Zastave ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova država-članica Evropske unije odobrili su novi globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava, navodi se u saopštenju najveće stranačke frakcije u Evropskom parlamentu – Evropske narodne partije.
„Takozvani evropski ‘zakon Magnitskog’ odobrili su danas ministri spoljnih poslova država-članica EU. Pozdravljamo to što EU sada ima svoj ‘zakon Magnitskog’“, navodi se u saopštenju frakcije.

Predstavnici Evropske narodne partije izrazili su nadu da će novi režim sankcija biti efikasan i postati „obuzdavajući faktor“.

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj rekao da će novi okviri za narušavanje ljudskih prava značajno olakšati reagovanje Evropske unije na slične zločine počinjene širom sveta.

Ovaj dokument već je bio odobren na nivou stalnih predstavnika u Evropskoj uniji.  

Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
EU ide stopama Amerike – najavljuje usvajanje evropskog „zakona Magnitskog“

Usvajanje novog sankcionog režima inicirao je pre godinu dana visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. U Evropskoj uniji ga upoređuju sa američkim Zakonom Magnitskog.

Međutim, šef evropske diplomatije objasnio je da novi režim neće biti usmeren protiv neke određene zemlje i, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, neće biti eksteritorijalne prirode. Restriktivne mere primenjivaće se na teritoriji EU i odnosiće se na zamrzavanje imovine i zabranu ulaska.

Evropska unija već ima instrumente za sankcionisanje kršenja ljudskih prava. Međutim, postojeći mehanizmi nisu globalne prirode i imaju za cilj uvođenje sankcija vezanih za konkretnu situaciju u pojedinim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala