Čeka li nas epidemija malignih bolesti? Trećina onkoloških pacijenata otkazuje preglede

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaOperacija-ilustracija
Operacija-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživanja Evropskih udruženja onkoloških pacijenata pokazuju da je za 69 odsto smanjen broj pacijenata koji zbog sumnje na neku malignu bolest zatraže pomoć. Međutim to ne znači da je malignih oboljenja manje.

Nažalost, epidemija virusa korona dovela je do toga da je dve trećine onkoloških pacijenata otkazalo svoje preglede.

Dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije na pitanje čeka li nas epidemija malignih bolesti nakon korone, kaže da ostale bolesti nisu stopirane i da sistem mora da se organizuje.

"Malignih bolesti ima i biće ih, da li će ih i u kom procentu biti posle ove korone, mislim da će ipak ići paralelno sve i da moramo više da razmišljamo o tome da sada već ovo drugo traje. Sve ostale bolesti nisu stopirane zbog toga i mi sada moramo jako dobro da razmišljamo da paralelno praktično moramo da organizujemo sistem i u ovom drugom smeru što i ide. Ne mogu da kažem", naveo je Mandić za TV Prva.

On je podsetio i da se koronom zaraze i lekari, te da i to utiče na usporen proces i da lekar četiri nedelje ne sme da uđe u operacionu salu. Rekao je i da je na njegovom odeljenju od šest specijalista, troje u izolaciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala