Ako su stanovnici Kurila Japanci, zašto ne bi i ljudi sa Aljaske bili Rusi

CC0 / Pixabay / Enkoridž, najveći grad američke savezne države Aljaska
Enkoridž, najveći grad američke savezne države Aljaska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Rusije Jurij Trutnjev predložio je da se stanovnici Aljaske tretiraju kao građani Ruske imperije, kao odgovor na pisanje japanskog lista da SAD već dugo godina smatraju Ruse, rođene na Južnima Kurilima, japanskim starosedeocima.
„Čini mi se da je ovo novi stav u međunarodnom pravu koji smo spremni kreativno da razvijamo. Spreman sam da razgovaram sa Ministarstvom inostranih poslova da stanovnike Aljaske tretiramo kao stanovnike Ruske imperije“, rekao je Trutnjev novinarima.

Ranije je japanski list „Hokaido šimbun“ napisao da Sjedinjene Američke Države već dugi niz godina smatraju državljane Rusije rođene na Južnim Kurilima rodom iz Japana, što je navedeno u pravilima za dobijanje zelenih karata, objavljenim na sajtu Stejt departmenta.

Spor oko Kurilskih ostrva

Moskva i Tokio nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata. Japan pretenduje na ostrva Južnog Kurilskog grebena – Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, oslanjajući se na bilateralni Sporazum o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Vašington, kao i Tokio, smatra Južne Kurile delom Japana.

Stav Rusije je da su Južni Kurili postali deo SSSR-a nakon Drugog svetskog rata i ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajući međunarodno-pravni oblik, ne može se osporiti.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala