Protesti u Moldaviji — traži se momentalna ostavka vlade /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kišinjevu
Protesti u Kišinjevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kišinjevu su održani antivladini protesti koji su završeni usvajanjem rezolucije u kojoj se zahteva od premijera Jona Kikua da podnese ostavku, javlja dopisnik Sputnjika.
„Mi, građani Moldavije, zahtevamo na protestnom skupu momentalnu ostavku vlade Jona Kikua, kao i održavanje prevremenih parlamentarnih izbora jer je to telo u potpunosti izgubilo legitimitet i više ne predstavlja interese moldavskih građana. Ukoliko vlasti budu ignorisale naše zakonske zahteve, ostavljamo za sobom pravo da upotrebimo sve zakonske metode kako bismo se suprotstavili zauzimanju vlasti“, navedeno je u rezoluciji.

Pored toga, učesnici mitinga su zahtevali da parlament stavi van snage zakone koji su usvojeni ove nedelje.

Ranije je novoizrabana predsednica Moldavije Maja Sandu pozvala stanovnike te zemlje da izađu na antivladin protest jer, prema njenim rečima, ne izlazi na kraj sa sanitarnom i ekonomskom krizom.

Kako je preneo dopisnik Sputnjika, na mitingu su se okupile mnogobrojne pristalice novoizabrane predsednice Maje Sandu, kao i predstavnici drugih političkih snaga. Pristalice Sandu počele su da se okupljaju sa zastavama Moldavije na trgu ispred zgrade vlade od 10 časova po lokalnom vremenu (devet po srednjeevropskom). Policija je blokirala sve prilaze zgradi vlade, a saobraćaj u centru Kišinjeva je blokiran. Demonstranti su stigli u Kišinjev iz različitih delova zemlje.

Podsetimo, parlament Moldavije je ove nedelje smanjio ovlašćenja predsednice, uklonivši Službu za informacije i bezbednost iz njenih ovlašćenja. Sandu je te postupke nazvala „pokušajem uzurpacije vlasti“ od strane aktuelnog predsednika Igora Dodona.

Pored toga, opozicione partije su osudile usvajanje državnog budžeta na prvom čitanju, ukidanje zabrane emitovanja ruskih televizijskih kanala, kao i vraćanje ruskom jeziku posebnog statusa. Sve ove odluke su osporene na Ustavnom sudu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala