Vatra se bliži riznici svetske baštine: Preporučena evakuacija sa Frejzerovog ostrva

© Foto : Javno vlasništvoFrejzerovo ostrvo u Australiji
Frejzerovo ostrvo u Australiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stanovnicima priobalnog naselja na australijskom Frejzerovom ostrvu, koje je na listi svetske baštine, predloženo je da se evakuišu jer se požar bliži naselju.

Kako se navodi, požar je izazvala ilegalna logorska vatra, a plamen je „zacrnio" pola ostrva na severoistočnoj obali Australije.

Ostrvo je  deo Velikog koralnog grebena i poznato je po svojoj tropskoj prašumi, peščanim dinama i jezerima.

Frejzerovo ostrvo u Australiji je najduže peščano ostrvo. Prostire se na 184 000 hektara, a nalazi se na istočnoj obali Australije, 200 kilometara severno od Brizbejna u Kvinslendu.

Ostrvo je 1992. godine stavljeno na Uneskovu listu Svetske kulturne i prirodne baštine. Pod zaštitom je vlade Australije koja ga je proglasila nacionalnim parkom.

„Stanovnici „Srećne Doline", mislili su da je požar ugašen jer mu se intenzitet smanjio", rekao je Greg Lič, državni komesar za vanredne situacije u Kvinslendu, prenosi RTS.

Temperature vazduha su tokom protekle nedelje u Kvinslendu bile oko 45 stepeni Celzijusovih i prouzrokovale su mnogo šumskih požara.

Australija je tokom prošle sezone imala „Crna leta", kako ih je nazvao premijer Skot Morison. U požarima je izgorelo skoro 12 miliona hektara šuma i skoro milion životinja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala