Straže na Sinjajevini ostaju

Pratite nas
Branitelji Sinjajevine poručili su da neće ostaviti planinu bez straže, iako su se u subotu, posle 50 dana i noći provedenih u rejonu Margite, vratili kućama.

Oni ističu da su se ljudi smrzavali danima i noćima na debelom minusu, ali da je vredelo.

„Završen je prvi deo bitke i sada možemo da idemo kući spokojni i srećni jer smo odbranili planinu i ostavili je netaknutu, nezatrovanu i neuništenu municijom ispaljenom iz minobacača. Ipak, da ne bi bilo nekih iznenađenja, naše straže će ostati u selima u podnožju, a mi ćemo se, ako za tim bude potrebe, ponovo ovde okupiti“, rekla je Mileva Gara Jovanović, jedna od braniteljki Sinjajevine.

Ona je navela da sada, kada su konačno dočekali da im saopšte da Sinjajevina neće biti vojni poligon, oni mogu samo da ponove da su spremni živote da daju za ovu planinu i da se nadaju da su svi shvatili ozbiljnost toga, prenele su „Vijesti“.

Odluka da napuste mesto na kom su od 16. oktobra čuvali planinu od uništavanja bojevom municijom, doneta je nakon što je nova ministarka odbrane Olivera Injac poručila da na Sinjajevini neće biti vojnih vežbi.

Najavila je da će uskoro odgovoriti i na pitanje u vezi sa tim što će biti sa velikom vojnom vežbom koja je navodno planirana upravo na Sinjajevini od 17. maja do 2. juna 2021.

Ovim povodom oglasio se i dojučerašnji ministar odbrane Predrag Bošković, koji je u danima od kada traje „bitka za Sinjajevinu“ ponavljao da će vojna vežba na toj planini biti održana kada se za to steknu uslovi.

On je stav ministarke Injac nazvao populističkim.

„Stav nove ministarke odbrane da na Sinjajevini neće biti vojnih vežbi na fonu je populističkog narativa kojim se, uostalom obilato služi i sam premijer“, saopštio je Bošković, poslanik i član Predsedništva DPS-a, uz pitanje gde će biti poligon na kojem će Vojska Crne Gore vežbati i održavati borbenu gotovost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala