Srbija ima NBA igrača o kome gotovo da ne zna ništa

© Foto : FIBA basketballAleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica... Svi oni su bili dobro poznati domaćoj javnosti i pre nego što su stupili na najveću košarkašku scenu, odnosno postali deo NBA lige. Izuzetak je Aleksej Pokuševski.

Svaki igrač ima svoj put — neki poput Jokare budu toliki talenti da odmah iz Srbije odu put Amerike, neki grade karijere korak po korak, neki moraju da odu i stepenicu niže da bi stekli iskustvo i iskalili talenat za velike izazove.

Srpska publika, nažalost, nije imala priliku da isprati razvojni put, na primer Alena Smailagića, sadašnjeg člana NBA ekipe Golden Stejt, a okolnosti su se ponovile i u slučaju Alekseja Pokuševskog, budućeg košarkaša Oklahoma Siti Tandera.

Momak rođen 26. decembra 2001. godine je bio najmlađi igrač na nedavnom NBA draftu, a franšiza čiji je dres nosio nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić pomučila se da bi obezbedila njegov potpis.

​Tanderi su morali da naprave dogovor sa Minesotom i da kroz trejd dobiju pravo da biraju 17. na draftu, kako bi stigli do mogućnosti da dovedu Pokuševskog u svoje redove.

Iako je to već bilo najavljeno, u prvom intervjuu po potpisivanju ugovora, naveo je da je bio šokiran činjenicom da će NBA karijeru početi baš u Oklahomi.

„Nismo imali nikakav kontakt, nisam razgovarao ni sa kim iz tog kluba pre drafta. Ostao sam u šoku kada je pročitano moje ime, nisam znao da će se to desiti, ali sam bio veoma srećan“, rekao je Pokuševski u razgovoru sa predstavnicima svetskih medija, među kojima je bila i ekipa sportske redakcije srpskog izdanja Sputnjika.

Ceo Aleksejev život je zapravo jedan veliki rolerkoster. Njegovi roditelji su živeli u Prištini, ali su 1999. godine morali da se presele sa Kosova i Metohije u Podgoricu, gde je rođen Aleksejev stariji brat Onjegin.

Dve godine kasnije je usledila nova selidba — porodica Pokuševski je stigla do Beograda, gde je rođen Aleksej, a već godinu dana kasnije postali su stanovnici Novog Sada, gde je Aleksej sa šest godina počeo da trenira košarku, u klubovima Kadet, Stars i Vojvodina.

Na žalost srpske publike, Aleksej je kao 14-godišnjak, 2015. godine, otišao put Grčke, u Olimpijakos, čiji skauti su videli snimke koje je na Jutjub kačio njegov otac, te shvatili da je mladi Srbin veliki talenat.

​Četiri godine kasnije je debitovao za prvi tim Olimpijakosa, nastupao je u Evroligi, a potom bio jedan od najboljih igrača rezervnog tima grčkog velikana, koji je učestvovao u Drugoj grčkoj ligi.

To takmičenje je stiglo u centar pažnje šire košarkaške javnosti pošto je iz njega u NBA otišao Janis Adetokumbo, dvostruki najbolji košarkaš lige.

Zbog toga, ali i činjenice da raspolaže nesvakidašnjim talentima, da sa visinom od 213 centimetara ima odličan šut i sposobnost da razigrava ekipu kao plejmejker, Aleksej je bio jedan od najinteresantnijih igrača na ovogodišnjem NBA draftu.

Posle Prištine, Podgorice, Beograda, Novog Sada i Pireja, dom za njegovu porodicu će biti Oklahoma, koja polaže velike nade u mladog reprezentativca Srbije i već se prema njemu ophodi kao starosedeocu.

„Osećam se kao da sam član ove porodice bar jednu sezonu. Momci iz ekipe su savršeni, imao sam toplu dobrodošlicu. Sve je savršeno, ljudi su prijatni, srdačni, kao da sam ovde već neko vreme“, rekao je Pokuševski.

Mladi reprezentativac Srbije sasvim izvesno neće dobiti veću minutažu u prvoj sezoni, s obzirom na to da je neophodno da doda mišićnu masu i pripremi se za zahteve u NBA ligi, ali je sama spoznaja da je momak sa takvom životnom pričom, uz predan rad i posvećenost, stigao do elite inspirišuća za svakog dečaka koji pomisli da krene njegovim stopama.

► Sin Zvezdine legende govorio za Sputnjik o srpskoj zastavi koju je odneo u Vašington

► Jokić prvi put s prstenom – ne zanimaju ga ni komentari ni Lejkersi ni Klipersi

► „Sa Kosova, iz Srbije“: Kako se Avdija predstavio NBA ligi /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala