Ruski poslanik o predlogu Kravčuka da se Rusiji uvedu sankcije: Mnogo buke ni oko čega

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kravčuka da se Rusija isključi iz međunarodnog platnog sistema (SVIFT) predstavlja mnogo buke ni oko čega, izjavio je poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek.
„Kravčuk, koji je sklonjen sa realne vlasti, pronašao se u razvoju antiruskih projekata na nivou fantazije. Šta god da je izneo u pogledu Rusije – nema nikakve veze sa stvarnošću. On pokreće nekakve pregovore, predlaže revidiranje Minskih sporazuma, onda poziva Zapad u pomoć. Zapravo je u pitanju kratkoročni pi-ar u medijima, da bi samom sebi udovoljio. Evo i sada vidimo izjave globalne razmere i otvorenu buku ni oko čega“, rekao je Balbek.

Ruski poslanik je dodao da je 2014. godina između Rusije i Zapada došlo do političke krize, čije posledice mnoge strane kompanije nisu preživele. Prema njegovim rečima, ostale i dalje „vidaju“ finansijske rane.

„I sve se to događa jer je masa, kojoj su lažne ideje pomračile um, organizovala državni prevrat u Ukrajini. Ali to je neprijatna istina za bivšeg predsednika kojeg svaka nova vlast šikanira kako se ne bi mešao u njene stvari“, izjavio je on.

Istovremeno, prva zamenica predsednika odbora Saveta federacije za budžet i finansijska tržišta Jelena Perminova smatra da su u pitanju samo prazne pretnje Rusiji.

„To je potpuno neozbiljan i neprofesionalan predlog, sve su to prazne pretnje. Isključenje Rusije iz ovog sistema je nerealno. Naša zemlja zauzima veoma značajno mesto u njemu“, rekla je Perminova.

Ranije je bivši predsednik Ukrajine i šef ukrajinske delegacije u kontakt grupi za rešavanje situacije u Donbasu, Leonid Kravčuk, zapretio Rusiji novim sankcijama zbog situacije na istoku Ukrajine.

„To bi mogle biti sankcije koje se tiču međunarodnog platnog sistema (SVIFT). To ćemo tražiti i zahtevati. Tražićemo i druge sankcije“, dodao je on.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusija je istakla i da je kontraproduktivno razgovarati sa Moskvom na jeziku sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala