Prestonica Moldavije na nogama: Nova predsednica traži ostavku vlade /video, foto/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaNova premijerka Moldavije Maja Sandu
Nova premijerka Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice novoizabrane predsednice Moldavije Maje Sandu izašle su na antivladin protest u centru Kišinjeva sa ciljem da izdejstvuju ostavku vlade i zahtevaju održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, prenosi dopisnik Sputnjika.
„Možemo da zaustavimo izrugivanje naroda samo na jedan način – održavanjem prevremenih parlamentatnih izbora, a za to je neophodna ostavka vlade. Vlada mora momentalno da podnese ostavku i pokrene proceduru za raspuštanje parlamenta“, izjavila je Sandu.

Pristalice Maje Sandu počele su da se okupljaju sa zastavama Moldavije na trgu ispred zgrade vlade od 10 časova po lokalnom vremenu (devet po srednjeevropskom). Saobraćaj u centru Kišinjeva je blokiran. Demonstranti su stigli u Kišinjev iz različitih delova zemlje.

Policija je blokirala sve prilaze zgradi vlade.

„Došli smo ovde da bismo rekli da lopovi treba da sede u zatvoru, da vlada treba da podnese ostavku i da smo spremni da branimo glasove date 15. novembra predsednici Sandu“, saopštili su organizatori.

Ranije je liderka pozvala stanovnike Moldavije da izađu na antivladin protest jer, prema njenim rečima, ne izlazi na kraj sa sanitarnom i ekonomskom krizom. Lideri mnogih opozicionih stranaka saopštili su da su spremni da učestvuju u protestu.

 

Podsetimo, parlament Moldavije je ove nedelje smanjio ovlašćenja predsednice, uklonivši Službu za informacije i bezbednost iz njenih ovlašćenja. Sandu je te postupke nazvala „pokušajem uzurpacije vlasti“ od strane aktuelnog predsednika Igora Dodona.

Pored toga, opozicione partije su osudile usvajanje državnog budžeta na prvom čitanju, ukidanje zabrane emitovanja ruskih televizijskih kanala, kao i vraćanje ruskom jeziku posebnog statusa. Sve ove odluke su osporene na Ustavnom sudu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala