Moskva Vašingtonu povodom nazivanja stanovnika Kurila Japancima: Znajte svoje granice

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusija
MIP Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo inostranih poslova Rusije osudilo je pravila za dobijanje zelenih karata u kojima je navedeno da SAD već mnogo godina smatraju državljane Rusije, rođene na Južnim Kurilima, rodom iz Japana.
„Da li je potreban još jedan dokaz da je Amerika revizionistička sila? Odlukom iz 1945. godine Kurilska ostrva su pripala Sovjetskom Savezu“, navedeno je na Tviter nalogu Ministarstva.

​U saopštenju ruskog MIP-a je takođe istaknuto da sada američki Stejt department dovodi u sumnju ishode Drugog svetskog rata i „podstiče revanšizam“.

„Znajte svoje granice i 'crvene linije'“, naglasilo je rusko Ministarstvo.

Ranije je japanski list „Hokaido šimbun“ napisao da Sjedinjene Američke Države već dugi niz godina smatraju državljane Rusije rođene na Južnim Kurilima rodom iz Japana, što je navedeno u pravilima za dobijanje zelenih karata, objavljenim na sajtu Stejt departmenta.

Spor oko Kurilskih ostrva

Moskva i Tokio nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata. Japan pretenduje na ostrva Južnog Kurilskog grebena – Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, oslanjajući se na bilateralni Sporazum o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Vašington, kao i Tokio, smatra Južne Kurile delom Japana.

Stav Rusije je da su Južni Kurili postali deo SSSR-a nakon Drugog svetskog rata i ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajući međunarodno-pravni oblik, ne može se osporiti.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0